Rep. Moldova invocă o crimă de război în cazul soldatului ucis de armata rusă

Elena Marinescu 13/03/2023 | 18:07 Ştiri
Rep. Moldova invocă o crimă de război în cazul soldatului ucis de armata rusă

Ministerul de Externe de la Chişinău a condamnat luni uciderea prizonierului neînarmat, lăsat să fumeze o ultimă ţigară înainte de a fi executat, afirmând că el este cetăţean moldovean, după ce responsabili ai serviciilor de informaţii ucrainene au confirmat că prizonierul era Alexandr Maţievschi.

Presa ucraineană, citând surse militare, a scris că soldatul care a fost împuşcat de invadatorii ruşi după ce a strigat sloganul „Slavă Ucrainei” s-a dovedit a fi Alexandr Maţievski, un bărbat originar din Chişinău, cu dublă cetăţenie, moldo-ucraineană, care s-a mutat în 2008 împreună cu familia în Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a acordat duminică titlul de „Erou al Ucrainei”, cea mai înaltă distincţie a statului. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Maţievschi, lunetist în Batalionul 163 al Brigăzii a 119-a din cadrul Forţele de apărare teritorială din regiunea Cernigov, a fost ucis la 30 decembrie 2022.

Înregistrare şocantă cu execuţia soldatului

O înregistrare de 12 secunde cu executarea sa a apărut abia în primele zile ale lunii martie pe reţelele de social media, provocând o vie emoţie în Ucraina şi în afara ţării. Iniţial, Forţele de infanterie ucrainene anunţaseră că defunctul ar fi militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat dispărut din 3 februarie.

Imaginea arată un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită. Bărbatul exclamă ‘Slava Ukraini!’ (‘Glorie Ucrainei’) cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: ‘Mori, javră!’ în limba rusă, potrivit media internaţionale.

După confirmarea identităţii prizonierului din respectiva înregistrare video, MAE de la Chişinău a condamnat uciderea cetăţeanului moldovean, faptă care – potrivit acestuia – poate fi calificată drept crimă de război şi încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar, notează Deschide.md, potrivit Agerpres.

De altfel, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a cerut deja procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, să investigheze presupusa execuţie a prizonierului neînarmat de către soldaţi ruşi.