Rembrandt, Dürer, John Constable, la Palatul Dacia-România. Art Safari mai poate fi vizitat până duminică

Andrei Dumitru 08/12/2022 | 11:24 Timp Liber
Rembrandt, Dürer, John Constable, la Palatul Dacia-România. Art Safari mai poate fi vizitat până duminică

Rembrandt, Dürer, Constable, dar şi artă românească, artă textilă, instalaţii imersive şi luminoase pot fi văzute până duminică, la Art Safari din Palatul Dacia-România din strada Lipscani 18-20.

Vineri şi sâmbătă, de la 22:00, vor avea loc concerte SoNoRo cu un repertoriu englezesc, în cinstea pictorului britanic John Constable, expus în Art Safari, anunţă organizatorii.

Cinci expoziţii permanente, dar şi două expoziţii temporare cu piese valoroase din colecţiile Muzeului Ţăranului Român şi Muzeului Naţional Cotroceni pot fi admirate în Centrul Vechi la Art Safari până la finalul acestei săptămâni. De altfel, până pe 11 decembrie, în baza biletului Full Access pot fi vizitate şi cele două muzee – MŢR şi MNC.

Descoperiţi şi o mulţime de cornere secrete şi instalaţii – o junglă multimedia, Atlasul Virusurilor, o oază luminoasă creată de artistul contemporan Mihai Mureşan, instalaţii cu pisici şi căţei, o operă de artă pe patru roţi – o sculptură a celebrului model Porsche 911 realizată de Costin Ioniţă şi un Infinity Room în care este expus un costum popular Regina Maria vechi de 100 de ani.

Pavilionul Internaţional

Expoziţia „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition – Touring the World) este adusă în premieră în România, printr-un parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de artă ale lumii. Aceasta cuprinde o selecţie de peste 80 de lucrări – majoritatea opere semnate de John Constable (1776-1837), celebru peisagist britanic, cunoscut la nivel internaţional. Dar şi lucrări de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain din colecţia muzeului londonez pot fi văzute la Art Safari.

Expoziţia „Korean Beauty in Poster Art”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, aduce în atenţia publicului tânăr o viziune contemporană asupra străvechii culturi coreene. Arta afişului exprimă „Koreanismul” şi încearcă să explice Coreea de astăzi, a Kpop-ului, aromei kimchi şi tehnologiei, prin prisma tradiţiilor.

Pavilionul Românesc

Expoziţia „Ştefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curatoare: Dr. Elena Olariu), realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, aduce în atenţie un artist interbelic major, celebrat la 150 de ani de la moartea sa. Ştefan Popescu, deşi a locuit o mare parte a vieţii la Paris, alături de Constantin Brâncuşi, a fost unul dintre cei mai premiaţi artişti români. Între altele, este singurul artist român care a participat la trei ediţii ale Bienalei de la Veneţia. Ştefan Popescu a fost unul dintre pictorii preferaţi ai Reginei Maria, care i-a achiziţionat multe lucrări pentru colecţia sa privată. Franţa, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elveţia, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sunt câteva dintre ţările pe care le-a redat pe pânzele sale.

Expoziţia „Lilian Theil. O bătrână care zâmbeşte” (curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu) prezintă o artistă de 90 de ani, din Sighişoara, cu un parcurs atipic, la fel ca personalitatea sa. Creaţia inedită şi originală a artistei cu dublă origine română şi germană (re)începe după vârsta la care alţii ies la pensie – la 57 de ani. Creaţia cusută, desenată şi pictată cu acul de Lilian Theil, povesteşte despre viaţă şi moarte, tinereţe şi bătrâneţe, decădere şi speranţă, despre deportare şi tortură, despre mariaj, politică sau corporaţii.

„Mihai Mureşan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu) prezintă un artist al tinerei generaţii, format în cadrul şcolii de pictură clujene. Descoperiţi peisaje şi fragmente citadine influenţate de stările sale sufleteşti, exerciţii de lămurire a lumii înconjurătoare, dar şi a celei interioare.

Art Safari Kids, programul educaţional al celui mai mare eveniment dedicat artei din România, cuprinde ateliere de creaţie gratuite pentru copiii cu vârste între 3 şi 12 ani. Acestea sunt susţinute de profesori din cadrul Centrului Step by Step din Bucureşti, partener educaţional al Art Safari. Joi, 8 decembrie, au loc ultimele ateliere din această ediţie – în intervalele 12:00-14:00, 14:00 – 16:00 şi 16:00-18:00. Înscrierile se pot face la [email protected].

Un adevărat tezaur folcloric din colecţia Muzeului Ţăranului Român este expus temporar într-un Infinity Room la Art Safari. Este vorba de un costum vechi de 100 de ani, de tip Regina Maria, expus pentru prima dată publicului din ţară. Dar şi alte piese valoroase de port tradiţional împrumutate de Muzeul Ţăranului Român pot fi admirate până duminică, 11 decembrie.

Şi comori ale regalităţii se pot vedea la Art Safari. Exponate de tezaur de la Muzeul Naţional Cotroceni se află în vizită la Palatul Dacia-România până la finalul acestei săptămâni, printre care obiecte preţioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani. La Muzeul Naţional Cotroceni, Art Safari organizează o expoziţie cu opere de Irina Dragomir şi Felix Aftene.

Program şi bilete Art Safari – ediţia a X-a

• Joi – duminică, 12.00-21.00 (ultima intrare 20.30)
• Vineri şi sâmbătă, 22.00 – 1.00 (Night Tours)

Biletele pot fi achiziţionate pe site-ul Art Safari, dar şi la faţa locului.