Reîncepe exodul românilor? Mai mult de 1% din populația țării s-a mutat în străinătate în 2016

Andreea Neferu 15/11/2017 | 11:50 Financiar
Reîncepe exodul românilor? Mai mult de 1% din populația țării s-a mutat în străinătate în 2016

 

În fiecare an, aproximativ 1% din populația României ia decizia de a se muta într-o altă țară. Iar tendința migrației internaționale se accentuează, în ciuda faptului că salariile din România au început să crească, iar rata șomajului a ajuns la minime istorice, de circa 5%. Ce îi determină pe români să în­­groașe în continuare rândurile celor peste trei milioane de locuitori care s-au evaporat din statistici în ultimele decenii?

Aproape 210.000 de persoane au emigrat din România anul trecut, echivalentul a 1,1% din populația rezidentă a țării, de aproape 19,8 milioane de locuitori, potrivit datelor Institutului Național de Statistică și calculelor NewMoney. Este cel mai mare val de emigrare de după 2010, în ciuda faptului că, cel puțin în ultimii ani, economia României a bifat creșteri importante, iar, în tandem, și salariile anga­jaților români au reușit să înregistreze plusuri. Salariul mediu net din România a ajuns în luna august, cea mai recentă perioadă pentru care există informații, la 2.364 de lei, în creș­tere cu circa 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, românii continuă să se uite cu interes către opțiunea emigrării într-o țară în care salariile sunt mai mari sau condi­țiile sociale sunt mai bune – de la sistemul de sănătate până la infrastructura de transport.

După 2008, an în care peste 300.000 de lo­cui­tori, adică 1,5% din populația de la acea vreme a României, au emigrat, numărul persoanelor care au decis să părăsească țara a fost pe o continuă tendință de scădere, cel puțin până în 2013. E adevărat, marea criză financiară izbucnită în urmă cu aproape un deceniu a făcut ravagii în întreaga lume, motiv pentru care românii și-au găsit mai greu locuri de muncă în străinătate în acea perioadă. „Exodul“ românilor către alte țări din Occident a prins însă iarăși elan în ultimii ani, iar fenomenul migrației internaționale a înce­put să se accentueze (din nou).

Din rapoartele oficiale ale mai multor insti­tuții reiese că peste trei milioane de ro­mâni lucrează în străinătate, având o contri­buție de aproape 85 de miliarde de euro la economiile țărilor de adopție, potrivit unor calcule anterioare ale NewMoney.

Cei mai mulți sunt plecați în Italia, Spania, Germa­nia, Franța, Austria, Marea Britanie, Ungaria și Grecia. Românii plecați la muncă în străină­tate au trimis în țară circa 3,15 miliarde de euro în 2016, în creștere cu 13,2% față de anul anterior, reiese din datele comunicate de Banca Națională a României.

 

O țară ca afară

Populația României a scăzut dramatic în ultimele aproape trei decenii, iar unul dintre principalele motive este migrația internațională.

  •  3 milioane de români lucrează în prezent în străinătate.
  •  19,8 milioane de locuitori avea România la nivelul anului 2016, arată datele de la Institutul Național de Statistică.
  •  3,15 miliarde de euro au trimis anul trecut în țară românii plecați la muncă în străinătate, potrivit BNR.
A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.