Reguli mai stricte pentru protejarea afacerilor europene pe piețele globale

Elena Marinescu 27/01/2020 | 21:16 Ştiri
Reguli mai stricte pentru protejarea afacerilor europene pe piețele globale

UE intenționează să adopte reguli mai stricte și să încurajeze companiile să facă publice date, ca parte a unei revizuiri a politicii industriale menite să ofere companiilor europene un avantaj mai clar pe piețele globale. Un document redactat de Comisia Europeană, care urmează să fie făcut public în martie, atrage atenţia asupra  utilizării mai agresivă a instrumentelor de apărare comercială împotriva companiilor care ar beneficia pe nedrept de subvenții străine.

„Viziunea noastră nu este aceea de a proteja industriile necompetitive sau de a încuraja politicile protecționiste. În același timp, UE nu poate fi îngăduitoare cu țările sau companiile care nu respectă concurența echitabilă pe piețe”, se menționează în documentul consultat de Reuters și citat de Mediafax.

„Această strategie stabilește conturul unei noi politici industriale, ceea ce va permite UE să rămână o putere economică globală”. Numeroase țări și companii din UE au solicitat Bruxelles-ului să adopte o politică industrială mai ambițioasă, plângându-se că alții sunt capabili să profite de piețele deschise ale Europei fără a fi supuse acelorași reguli.

Acest argument a fost invocat de conglomeratul german Siemens și de rivalul francez Alstom în încercarea lor eșuată de a obține aprobarea autorităților europene pentru a crea un gigant feroviar european anul trecut. În conformitate cu noul model de politici, Comisia va evalua și revizui normele UE în materie de concurență pentru a se asigura că sunt adecvate și contribuie la formarea unei industrii europene puternice.

Noua politică prevede crearea unui cadru legal care să faciliteze utilizarea, accesul și comunicarea datelor, pentru a determina companiile să adopte inteligența artificială și tehnologia blockchain. De asemenea, va promova mai multe proiecte importante de interes european comun – “Important Projects of Common European Interest (IPCEI)” – bazându-se pe succesul unui proiect de 8 miliarde de euro care implică șapte țări UE și 17 companii europene, pentru fabricarea de baterii, aprobat anul trecut.

Astfel de alianțe sunt prevăzute în tehnologiile ce folosesc hidrogenul și în industriile cu emisii scăzute de carbon, precum și în microelectronică, se arată în document. Noua strategie avertizează guvernele străine care își protejează în mod nejustificat companiile, restrângând accesul pe piețele locale, UE fiind pregătită să utilizeze instrumentele existente sau să creeze altele noi, dacă este necesar, și să consolideze controalele vamale.

„UE va mobiliza toate instrumentele relevante, inclusiv elaborarea legilor, standardele, instrumentele financiare internaționale, acordurile comerciale, achizițiile publice și drepturile de proprietate intelectuală pentru a-și valorifica avantajele”, se menționează în document.