Regina Maria a făcut 10.000 de teste COVID-19, 20% din totalul testelor PCR efectuate zilnic

Andrei Dumitru 21/04/2020 | 15:40 Ştiri
Regina Maria a făcut 10.000 de teste COVID-19, 20% din totalul testelor PCR efectuate zilnic

Rețeaua de sănătate Regina Maria a ajuns astăzi la 10.000 de teste prelucrate în laboratoarele sale, pentru depistarea infecției cu noul tip de coronavirus, iar cele trei laboratoare complet utilate, acreditate și autorizate pentru a prelucra teste RT-PCR procesează zilnic aproximativ 20% din totalul testelor efectuate în România în fiecare zi.

Până la această dată, din cele 10.000 de teste procesate în laboratoarele Regina Maria, peste 4.000 au fost realizate complet gratuit, pentru spitalele publice, celelalte fiind prelucrate în cadrul programului național și al colaborării cu instituții publice, dar și private, cum este cazul centrelor de dializă.

Cele peste 4.000 de teste gratuite fac parte dintr-o cantitate de peste 11.000 de testări RT-PCR gratuite, reprezentând reactivi, consumabile și sisteme de recoltare pentru depistarea COVID-19. Cele peste 11.000 de sisteme de testare au fost achiziționate și cu sprijinul partenerilor corporate ai Rețelei – companii care dețin abonamente medicale și care au ales să susțină lupta împotriva noului coronavirus, și puse gratuit la dispoziția spitalelor și instituțiilor publice din regiunile cel mai grav afectate.

Regina Maria procesează teste pentru principalele centre de dializă din țară, precum și pentru instituții și spitale publice, testând atât pacienți, cât și cadre medicale cu risc de infectare. Rețeaua de sănătate își testează și propriul personal medical, precum și pacienții programați la intervenții, conform normelor în vigoare.

”Comparativ cu data de 14 aprilie, numărul de teste efectuate în Rețeaua Regina Maria aproape s-a dublat, unul dintre laboratoarele implicate în procesul de testare având program de lucru nonstop, 24/7, pentru a susține cererile în creștere.”, afirmă Fady Chreih, CEO al Rețelei de sănătate Regina Maria.

Furnizorul privat prelucrează testele în trei laboratoare de biologie moleculară acreditate, cu echipamentele și fluxurile necesare pentru a procesa și teste RT-PCR – două în București și unul în Cluj, având o echipă dedicată, formată din 20 de specialiști de laborator. Capacitatea totală a Rețelei este de 860 teste/zi, iar până în prezent a deservit peste 40 de spitale și instituții publice, din mai multe județe ale țării.

Prioritizarea testărilor se realizează în conformitate cu recomandările elaborate de Ministerul Sănătății.