Record istoric pentru proiectele rezidențiale: 30.000 de locuințe noi în 2016

Andreea Neferu 24/11/2016 | 14:47 Ştiri
Record istoric pentru proiectele rezidențiale: 30.000 de locuințe noi în 2016

Aproximativ 30.000 de locuințe vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidențiale, un record istoric pentru piața locală, arată un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Astfel, 2016 se anunță a fi unul dintre cei mai buni pentru rezidențialul local, iar aceasta în ciuda faptului că anul acesta mai multe bănci au majorat avansul la creditele ipotecare din cauza legii dării în plată, iar programul Prima Casă își epuizase plafonul disponibil, care ulterior a fost însă suplimentat.

În Capitală și în zonele adiacente vor fi livrate anul acesta circa 13.000 de locuințe, în creștere cu 20% față de anul anterior, peste jumătate dintre acestea fiind încadrate în segmentul mass market, care țintește clasa de mijloc. De asemenea, din ce în ce mai mulți dezvoltatori au ales să ridice proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri. Spre exemplu, în zonele Aviației-Barbu Văcărescu, Grozăvești-Politehnica și Tineretului vor fi finalizate anul acesta circa 1.500 de unități.

Coldwell estimează un grad de absorbție de peste 70% anul acesta pentru locuințele finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbite în următoarele șase până la nouă luni.

Cele mai mari piețe rezidențiale din România sunt, după București, Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.