Recompensă de 10 milioane de dolari pentru noul lider al-Qaida

Elena Marinescu 16/02/2023 | 20:19 Fapt Divers
Recompensă de 10 milioane de dolari pentru noul lider al-Qaida

Jihadistul Seif al-Adel, un fost membru al forţelor speciale egiptene stabilit în Iran, este liderul al-Qaida de când Ayman al-Zawahiri a fost ucis în vara anului 2022, a anunţat miercuri Departamentul de Stat american, care oferă 10 milioane de dolari pentru informaţii ce ar putea duce la prinderea lui.

Teheranul a reacţionat joi la acest anunţ denunţând o „dezinformare” şi calificând drept „rizibil” faptul de a „lega liderul al-Qaida de Iran”. „Creatorii al-Qaida şi ai grupării Stat Islamic sunt responsabili de creşterea terorismului în lume”, a declarat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, acuzând astfel Statele Unite, relatează AFP şi Reuters, citate de News.ro.

Noul lider de facto al al-Qaida se află în Iran

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a subliniat miercuri că evaluarea ţării sale este aceeaşi cu cea făcută de ONU – că noul lider de facto al al-Qaida, Seif al-Adel, se află în Iran. El se referea la un raport al ONU publicat marţi, în care se spune că opinia predominantă în rândul statelor membre este că Seif al-Adel este „acum liderul de facto al al-Qaeda, reprezentând pentru moment continuitatea”.

Dar, potrivit documentului ONU, gruparea teroristă nu l-a declarat oficial „emir” pe al-Adel din două motive: în primul rând, pentru că este o chestiune sensibilă cu autorităţile talibane din Afganistan, care nu au vrut să recunoască faptul că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul anul trecut. În al doilea rând, tocmai pentru că Seif al-Adel locuieşte în Iran, o ţară predominant şiită, în timp ce al-Qaida este o grupare sunnită.

„Localizarea sa ridică întrebări care apasă asupra ambiţiilor al-Qaida de a-şi afirma pretenţiile de mişcare globală în faţa provocărilor din partea grupării rivale Stat Islamic”, se arată în raportul ONU.

Seif al-Adel, acum în vârstă de 60 de ani, a fost cândva locotenent-colonel în cadrul forţelor speciale egiptene. El este o figură din vechea gardă al-Qaida. A ajutat la construirea capacităţilor operaţionale ale grupării şi a antrenat unii dintre piraţii aerului care au participat la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, potrivit Counter Extremism Project.

Spre deosebire de predecesorii săi ucişi, care şi-au menţinut un profil vizibil, cu apariţii video înflăcărate difuzate în întreaga lume în care ameninţau Statele Unite, experţii spun că Adel a planificat atacuri din umbră, în timp ce a contribuit la transformarea al-Qaida în cel mai letal grup militant din lume.