Recomandările analiștilor pentru românii care vor să își ia o locuință prin Prima Casă: Dobânzile ar putea exploda

NewMoney 16/05/2019 | 13:20 Ştiri
Recomandările analiștilor pentru românii care vor să își ia o locuință prin Prima Casă: Dobânzile ar putea exploda

Guvernul încearcă să atragă cât mai mulți români își ia un credit pentru locuințe prin programul Prima Casă, însă analiștii financiari trag un semnal de alarmă. Dobânzile ar putea „exploda” în perioada următoare, în timp ce prețul locuințelor ar urma să scadă cu până la 25%, ceea ce inseamnă că cei care își achiziționează acum o locuință, o fac la suprapreț.

Guvernul a modificat recent modul prin care sunt calculate dobânzile, prin înlocuirea ROBOR-ului cu un nou indice (IRCC), despre care spune Executivul că ar urma să scadă prețul creditelor. De asemenea, Liviu Dragnea a anunțat în această săptămână că vor fi luate măsuri ca ratele la programul Prima Casă să fie fixe şi condiţii de creditare să fie mai uşoare.

Analistul financiar Iancu Guda avertizează, însă, că în următorii ani sunt șanse mari să apară o nouă perioadă de recesiune, iar indicele IRCC va „exploda” în condițiile în care vor fi mai puține lichidități pe piață după ce multinaționalele și fondurile de investiții își vor retrage banii către țări considerate mai puțin riscante. „Exact când românii vor fi cei mai vulnerabili, atunci vor avea rate mai mari cu noul indice IRCC”, a spus Gudala la TVR, care explică și că ratele fixe ar putea fi în dezavantajul românilor.

Dacă se acordă un împrumut cu rată fixă, cu dobândă fixă, pe tot programul, deci nu doar primii 3 ani, sau 5 ani, indiferent de nivelul inflației, de exemplu, vor fi perioade foarte lungi în care băncile vor înregistra pierderi din acest program și nu se mai merită. Sau invers, când inflația o să fie foarte jos, atunci acest program  devine mult mai benefic pentru bancă și mai puțin pentru împrumutant. Orice credit se acordă cu o dobândă de marjă fixă și un indice care fluctuează în funcție de condițiile de piață. Poate în primii 3-5 ani poți avea o rată fixă, dar niciodată pe 30 de  ani, pentru că într-o perioadă atât de mare, o economie trece prin schimbări radicale”, afirmă analistul.

În același timp, Guda spune că în acest moment prețulurile imobiliarelor sunt supraevaluate și le recomandă celor care vor să își achiziționeze o locuință să mai aștepte până în 2021, când apreciază prețurile vor fi mai mici cu 25% decât în prezent.

Dacă vorbim de achiziția unei locuințe indiferent de modul de finanțare, fie că este un credit ipotecar, Prima Casă, sau cu banii jos, nu recomand să se investească acum pentru că eu cred că imobiliarele sunt supraevaluate cu 25% peste valoarea lor fundamentală. Orice român poate să își calculeze treaba asta din chiria pe care o încasează în viitor. Astăzi, dacă cumperi un imobil pe medie, îți recuperezi banii din chirie în 25 de ani. Este foarte mult. Ar trebui să îi recuperezi în maximum 25 de ani. Se recomandă undeva la 15, de fapt.

Atunci când cererea scade, pentru că cererea pentru imobiliare conform ANCPI arată 9 luni consecutive de scadere ale tranzactiilor cu 30% și oferta crește , prețul nu se poate decât contracta. Deci. văd o corecție undeva la 25%  în următorii doi ani”, a adăugat el.


Foto: Mediafax