Recomandare de lectură: riscurile unei vieți mărunte

Oana Borviz 19/05/2017 | 14:38 Timp Liber
Recomandare de lectură: riscurile unei vieți mărunte

Care sunt limitele suportabilității? Mai există viață după abuz? Sunt întrebări care te încearcă la fiecare pagină din cartea lui Hanya Yanagihara.

Sunt cărți care te tulbură într-atât, încât, și după ce le-ai citit, acestea reverberează în tine în cele mai stranii feluri. „O viață măruntă“, a scriitoarei de ori­gine hawaiiană Hanya Yanagihara, este una dintre ele. Mult comentată și lăudată încă de la publicarea în 2015, dar, mai cu seamă, în 2016, când a intrat în cursa pentru Man Booker Prize (premiu oferit în fiecare an celui mai original roman scris în limba engleză), „O viață măruntă“ este o po­veste așa cum nu ai vrea să întâlnești vreodată în viață.

De neînchipuit. Pe scurt, cartea – apărută recent și în limba română, la Editura Litera – îți prezintă patru prieteni, care se cunosc încă din liceu și care-și duc „viețile mărunte“ în New Yorkul zilelor noastre, unde se bucură de prosperitate, succes și prietenie. Jude (avocatul) este cel în jurul căruia gravitează toți ceilalți, începând cu bunii lui prieteni Willem (actorul), J.B. (pictorul), Malcolm (arhitectul) și până la doctorul Andy, care, asemenea unui înger, îl salvează de la atâtea posibile morți, și profesorul Harold, care-l adoptă pe când Jude este deja adult.

Afli gradat că Jude, avocat sclipitor și bărbat extrem de sensibil, este un bolnav fără șanse de vindecare. Abandonat la naștere, acesta este crescut într-o mânăstire, unde „frații“ îl jignesc și agresează fizic, apoi este „adoptat“ de tot felul de ciudați care se pretind drept „binefăcători“, dar care îl supun la lucruri abominabile (fratele Luke, împreună cu care fuge de la mânăstire, îl obligă să se prostitueze; psihiatrul Traylor, un psihopat care-l adăpostește o vreme, îl nenorocește căl­cân­­du-l cu mașina). Jude ajunge să studieze, să aibă prieteni, bunuri și o carieră de invidiat, însă din ființa lui fundamentală nu a mai rămas nimic. Și totuși, provocarea lui este de a încerca iar și iar să recompună, să reclă­dească ființa lui așa cum a fost înainte de a trece prin acele traume.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.