Recomandare de lectură: „Parada de Paște”, romanul lui Richard Yates, scriitorul care a inspirat mari actori și regizori de la Hollywood

Oana Borviz 12/05/2017 | 17:50 Timp Liber
Recomandare de lectură: „Parada de Paște”, romanul lui Richard Yates, scriitorul care a inspirat mari actori și regizori de la Hollywood

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

O carte tristă și sobră, Parada de Paște, a americanului Richard Yates, amintește de romanul lui de debut, Revolutionary Road, cu personaje fără direcție și drame nerostite. Yates a pus aici toată tristețea pe care a trăit-o în așa-numita epocă a anxietățiidin literatura americană de la început de secol XX.

În derivă. „Niciuna dintre surorile Grimes nu avea să fie fericită în viață și, privind înapoi, li s-a părut întotdeauna că necazurile au început odată cu divorțul părinților lor.“ Cu acest început abrupt ești introdus în universul lui Sarah și Emily, două surori crescute de un singur părinte (mama), care nu reușesc nicicum să-și găsească fericirea. Sarah, sora mai mare, este preferata tatălui (un redactor la ziarul „The Sun“, care le vizitează din când în când), iar Emily, sora mai mică, este a nimănui, mama lor fiind preocupată mai mult de parvenire decât de comunicarea afectivă cu fiicele ei. Copi­lăresc în America anilor ’30, mutându-se dintr-un oraș în altul din dorința mamei de a avea o viață mai bună. Din păcate, nu o vor avea niciodată, lip­­sa banilor privând-o pe Pookie, cum este pore­­cli­­tă mama, de viața de doamnă la care a visat mereu, iar pe fete, de un trai decent. Nu au prieteni, mu­­tările repetate dintr-un loc în altul nu le-au dat timpul necesar să-și sedimenteze relații. Nu au cui să se des­tăi­nuie, Pookie e mai mult plecată, iar atunci când e cu ele nu face decât să se lamenteze.

Oricât de legate sunt, Sarah și Emily nu vor reuși nici ele să comunice în profunzime, și asta, nu pentru că sunt diferite (Sarah, o tradițio­nalistă plină de compasiune, Emily, o noncon­for­mistă care vrea să ia cât mai mult de la viață), ci pentru că nu vor putea să-și vindece rănile sufletești.

Diferențe. Niciunde în acest roman, Richard Yates nu vorbește despre visurile celor două su­rori, dar simți, cu fiecare pagină, amărăciunea lor de a nu fi devenit altcineva. Sarah se căsătorește, după ce termină liceul, cu un băiat pe nume Tony, chipeș ca Laurence Olivier, despre care afli că, în afara celor trei băieți, nu i-a mai dăruit lui Sarah decât pumni și înjurături.

Emily face facultate, citește cărți, călătorește, se îndrăgostește de mai mulți bărbați. „Se simțise mai inteligentă decât mama ei, de ani de zile, dar asta era altceva; când s-a întâmplat la fel în raport cu sora ei, Sarah, a simțit că trădase o încredere.“ Da, diferențele dintre ele sunt vizibile: Sarah își crește copiii la țară, pe un domeniu izolat, fără prieteni, fără cărți; Emily călătorește, are joburi bine plătite, lucrează la un manuscris. Aceste diferențe le apropie din când în când, făcându-le să pară cele mai cool su­­rori din lume, dar le se­pară apoi ca pe două sloiuri de gheață.

Totul este provizoriu, nimic nu durează în aceas­­tă poveste tristă, ale cărei protagoniste sunt ca April Wheeler, tânăra din „Revolutionary Road“, ca­­re nu-și găsește împlinirea alături de familie, sufocându-se în propria viață.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.