Recomandare de lectură: „Dragostea unei femei cumsecade”, cea mai recentă carte a scriitoarei casnice, supranumită „Cehov al Canadei”

Oana Borviz 17/08/2018 | 16:44 Timp Liber
Recomandare de lectură: „Dragostea unei femei cumsecade”, cea mai recentă carte a scriitoarei casnice, supranumită „Cehov al Canadei”

Extrem de tari și incredibil de aproape. Așa ți se vor părea povestirile ce alcătuiesc cel mai nou volum al scriitoarei Alice Munro tradus în limba română. Ca niște întâmplări incredibile care se petrec, cu un firesc neașteptat, chiar lângă tine.

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

Să intri în universul lui Alice Munro este revigorant și primejdios deopotrivă, căci minuțiozitatea cu care redă ea aspecte mai puțin plăcute ale vieții și felul acela aparte de a înfrăți cuvintele te pot tulbura nespus de mult. Așa a scris dintotdeauna această canadiancă care a primit Nobelul pentru literatură în 2013: cu bucuria de a vedea dincolo de convențional și cu nervul celui căruia îi place să trăiască autentic (Alice Munro a fost o casnică ce a scris mereu pe apucate bucurându-se de privilegiul de a sta acasă și de a trăi într-un oraș de provincie).

Prin această „magie secretă pe care numai ea o stăpânește“, cum numea The Washington Times felul ei de a scrie, Munro a creat unele dintre cele mai îndrăznețe povestiri din întreaga literatură universală. Acestea și-au găsit casă în volume precum „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“, „Fugara“, „Prea multă fericire“, „Dragă viață“ sau „Dragostea unei femei cumsecade“, cel din urmă fiind și cel mai nou apărut în seria de autor a Editurii Litera, pe care The New York Times Book Review îl con­sideră un volum „sclipitor“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.