Recomandare de lectură: „Disecție”, reconstituirea unuia dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria Coreei de Sud

Oana Borviz 22/05/2018 | 09:12 Timp Liber
Recomandare de lectură: „Disecție”, reconstituirea unuia dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria Coreei de Sud

Puternic și delicat, romanul lui Han Kang este istorie și poezie pe harta fără margini a sufletului. Îmbinând precizia cu sensibilitatea, autoarea taie fin în carnea memoriei lăsând să se vadă toate acele vinișoare prin care trecea odată viața.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Cărțile scriitoarei coreene Han Kang sunt tulburător de frumoase. „Vegeta­ri­ana“, romanul recompensat în 2016 cu prestigiosul Man Booker International Prize, descrie consecințele de­vastatoare din viața unei femei care decide să devină vegetariană.

„Disecție“, apă­rută de curând și în română, la Editura Art, reconstituie un moment sângeros din istoria Coreei de Sud, și anume masacrul de la Gwangju din mai 1980, când armata a ucis mii de protestatari.

Și într-una, și în cealaltă, Kang folo­sește cruzimea, brutalitatea, vina și suferința drept pretexte pentru a discuta despre marile coșmaruri ale omenirii și despre valori umane precum empatia, demnitatea, sinceritatea. Iar felul intim în care scrie despre toate acestea le dă și mai multă intensitate.

Prin ochii lor. Frumusețea roma­nului „Disecție“ stă în multe aspecte, iar printre acestea se regăsesc: felul poetic de a descrie un genocid; multiplele voci la care apelează scriitoarea, inclusiv propria voce și cea a unui suflet plutind deasupra corpului fără viață; modul în care se adresează (la persoana a II-a, la persoana a III-a sau la persoana I). Pe fondul revoltelor de la Gwangju, Han Kang aduce în prim-plan poveștile unor supra­vie­țuitori, dar și ale unor suflete dispărute. Un băiat de 14 ani, pe nume Dong-ho, își caută cu disperare prietenul, în timp ce are în grijă cadavrele nerevendicate. Prietenul lui, ucis de militarii conduși de Chun Doo-hwan, vorbește din perspectiva sufletului rămas fără trup.

Originea răului. Kim Eun-sook este un redactor care-și amintește, printre altele, cruzimea cu care a fost bătută de un ofițer al armatei. Un prizonier torturat în urma masacrului descrie groaza trăită în închisoare, alături de alți bărbați care și-au luat viața. O muncitoare dintr-o fabrică povestește cum a fost torturată până la leșin. Mama lui Dong-ho vorbește despre imposibilitatea de a accepta moartea fiului ei drag.

Și, în fine, însăși scriitoarea, care încheie acest roman cu mărturisiri despre felul în care a documentat subiectul, povestește despre coincidența uluitoare de a fi vândut casa din Gwangju (în care trăia cu familia ei) chiar cu câteva luni înainte de masacru. Cartea lui Han Kang devine astfel o succesiune de confesiuni răvășitoare ce dau formă unor suflete pentru care viața a căpătat alt sens. Vezi soldați care bat, dezbracă și ucid oameni apărându-se cu singura lor armă: trupul; vezi și alții care trag cu gloanțe în aer. Vezi cadavre formând o cumplită pira­midă de carne.

Simți spaima celor care-și caută prietenii în peisaje apocaliptice. Înțelegi că efectele torturii sunt similare cu efectele expunerii la radioactivitate. Vrei s-o îm­brățișezi pe mama care nu mai are ce îmbrățișa și care vorbește neîncetat cu fiul care nu mai există.

„Nu e cruzimea o simplă experiență universală prin care trecem cu toții… Să fii umilit, rănit, defăimat și ucis – să fie toate astea esența fundamentală a ființei umane, destinul ei inevitabil, pentru care istoria omenirii poate depune mărturie?“. Așa se întreabă unul dintre personaje încercând să-și explice originea răului. Și cauți, ca el, răspuns după răspuns știind că nu există niciunul care să explice atâ­tea morți, atâta suferință și toate traumele care nu dispar nici dincolo de viață.

 

Un suflet de poet

În vârstă de 48 de ani, Han Kang a devenit cunoscută pe plan internațional grație romanului „Vegetariana“, pe care juriul Man Booker Prize l-a descris ca fiind „furios, tulburător și frumos“.

  • În familie. Fiica scriitorului Han Seung-won, Han Kang, a studiat literatura coreeană la Universitatea Yonsei, înainte să debuteze ca poetă în 1993.
  • In memoriam. Printre cărțile sale se numără și „Human Acts“, și „The White Book“, o meditație autobiografică asupra pierderii și durerii (povestea surorii sale care a murit la două ore după naștere).
  • În prezent. Han Kang continuă să scrie și să predea scriere creativă la Institutul de Arte din Seul.

 


FOTO: Guliver / Getty Images