Recomandare de lectură: „Disecție”, reconstituirea unuia dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria Coreei de Sud

Oana Borviz 22/05/2018 | 09:12 Timp Liber
Recomandare de lectură: „Disecție”, reconstituirea unuia dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria Coreei de Sud

Puternic și delicat, romanul lui Han Kang este istorie și poezie pe harta fără margini a sufletului. Îmbinând precizia cu sensibilitatea, autoarea taie fin în carnea memoriei lăsând să se vadă toate acele vinișoare prin care trecea odată viața.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Cărțile scriitoarei coreene Han Kang sunt tulburător de frumoase. „Vegeta­ri­ana“, romanul recompensat în 2016 cu prestigiosul Man Booker International Prize, descrie consecințele de­vastatoare din viața unei femei care decide să devină vegetariană.

„Disecție“, apă­rută de curând și în română, la Editura Art, reconstituie un moment sângeros din istoria Coreei de Sud, și anume masacrul de la Gwangju din mai 1980, când armata a ucis mii de protestatari.

Și într-una, și în cealaltă, Kang folo­sește cruzimea, brutalitatea, vina și suferința drept pretexte pentru a discuta despre marile coșmaruri ale omenirii și despre valori umane precum empatia, demnitatea, sinceritatea. Iar felul intim în care scrie despre toate acestea le dă și mai multă intensitate.

Prin ochii lor. Frumusețea roma­nului „Disecție“ stă în multe aspecte, iar printre acestea se regăsesc: felul poetic de a descrie un genocid; multiplele voci la care apelează scriitoarea, inclusiv propria voce și cea a unui suflet plutind deasupra corpului fără viață; modul în care se adresează (la persoana a II-a, la persoana a III-a sau la persoana I). Pe fondul revoltelor de la Gwangju, Han Kang aduce în prim-plan poveștile unor supra­vie­țuitori, dar și ale unor suflete dispărute. Un băiat de 14 ani, pe nume Dong-ho, își caută cu disperare prietenul, în timp ce are în grijă cadavrele nerevendicate. Prietenul lui, ucis de militarii conduși de Chun Doo-hwan, vorbește din perspectiva sufletului rămas fără trup.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.