Recomandare de lectură: cum se destramă familia evreiască tradițională din Statele Unite

Oana Borviz 14/07/2017 | 13:57 Timp Liber
Recomandare de lectură: cum se destramă familia evreiască tradițională din Statele Unite

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol apare în numărul 19 (10-23 iulie) al revistei NewMoney

În romanul „Iată-mă“, americanul Jonathan Safran Foer face portretul familiei moderne, cu iubirile ei intense, tăcerile chinuitoare, despăr­țirile dureroase.

Pe Jonathan Safran Foer nu îl poți citi decât cu sufletul la gură, prins în lumea lui turbulentă, care-ți dă toată adrenalina de care are nevoie un cititor. Așa citești și „Iată-mă“, cel mai nou roman al lui, care, asemenea primelor sale cărți – „Totul e iluminat“ și „Extrem de tare și incredibil de aproape“ –, îți dă peste cap ideile, principiile și sentimentele pentru a-ți croi drum spre un univers puternic ghidat de propriile legi, locuit de personaje cel puțin intersante și dominat de tot felul de ritualuri și cutume. Apărut de curând la Humanitas în traducerea Andrei Matzal și a lui Cosmin Postolache, acest roman frumos și onest, puternic și sensibil, este (cum altfel?) despre identitate, una din temele preferate ale lui Foer, în jurul căreia își cons­tru­iește, de regulă, poveștile. Identitate personală, identitate sexuală, identitate socială, culturală sau religioasă – atâtea forme de a fi identic cu tine însuți în jurul cărora glisează scriitura lui mereu surprinzătoare! O face, de data aceasta, construind povestea unei familii de evrei din Washingtonul zilelor noastre, care repetă, în fond, povestea familiei moderne, suspendată între un trecut încărcat de tradiții, cu care nu mai poate rezona, și un viitor pe care îl trăiește în fiecare secundă uitând de prezentul care o ține în viață.

Frânghie deșirată. Străbunicul Isaac, prezența tăcută a romanului, bunicii Irv și Deborah, Jacob (un scenarist HBO) și soția lui, Julia (o arhitectă care nu-și practică meseria), care au împreună trei copii (Sam, Max și Benjy). Aceasta este Bloch, familia de evrei americani în jurul căreia Jonathan Safran Foer construiește o adevărată epopee din care nu lipsesc faptele istorice și personajele supranaturale. O familie care o rupe cu tradițiile pentru a pluti în derivă spre ceva ce nu va atinge niciodată. O familie care se destramă încet – unii mor (străbunicul Isaac), alții divorțează (Jacob și Julia) –, lăsând în urmă doar amintiri. Pentru că interiorul vieții acestei familii a devenit „mult mai neîncăpător decât exteriorul“, cu toții încearcă totuși să se agațe de „ultimul fir al unei frânghii deșirate“, și anume: bar mitzvah, importantă ceremonie religioasă evreiască de trecere spre maturitate ce are loc la împlinirea vârstei de 13 ani. Sam, băiatul cel mare al familiei, devine astfel punct nodal al unor destine sucite, al unor relații încremenite, al unor oamnei care refuză să devină „versiuni diminuate ale propriilor persoane“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.