Recomandare de film: portretul patinatoarei care a iscat unul dintre cele mai mari scandaluri din lumea sportului

Oana Borviz 06/04/2018 | 15:54 Timp Liber
Recomandare de film: portretul patinatoarei care a iscat unul dintre cele mai mari scandaluri din lumea sportului

Culisele unuia dintre cele mai mari scandaluri din lumea sportului. Portretul unei patinatoare care a intrat în istorie ca prima americancă ce a reușit un triplu axel. Un destin frânt. Multe întrebări. I, Tonya le cuprinde pe toate.

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

În 1994, Tonya Harding, una dintre cele mai promițătoare patinatoare din lume, a fost implicată în scandalul privind rănirea intenționată a unei alte patinatoare, ceea ce a însemnat finalul carie­rei sale. Avea doar 24 de ani, iar visul ei s-a frânt pentru totdeauna atunci când a primit sentința de a nu mai practica niciodată acest sport.

Contextul în care s-au petrecut fap­tele, persoanele implicate în scandal, urmările acestui caz uluitor au fost transpuse, de atunci, în nenumărate filme, cărți, studii academice. Niciunul dintre acestea nu a reușit să redea un portret cât mai realist al acestei patinatoare care a intrat în istorie ca prima americancă ce a reușit un triplu axel în competiție, și a doua femeie din lume, după japoneza Midori Ito. Filmul „I, Tonya“, regizat de Craig Gillespie și scris de Steven Rogers, este, până acum, cel mai sincer material biografic despre Tonya Harding.

Punct de plecare. Ideea realizării filmului – care i-a adus lui Allison Janney un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar – i-a venit scenaristului Steven Rogers în timp ce urmărea „The Price of Gold“, un documentar din seria „30 for 30“, despre Tonya Harding.

În acel moment, Rogers a știut că povestea are mai multe fațete decât cele prezentate de presă, așa că și-a dorit să poată scrie o variantă cât mai apropiată de realitate. Una în care să nu existe îngeri și demoni, victime și vinovați, ci oameni care, într-un moment al vieții lor, nu au luat cele mai bune decizii. Dorința de a se apropia cu empatie de un caz complex și impresionant a devenit astfel o voință co­mună pentru Steven Rogers și regizorul australian Craig Gillespie („Lars and the Real Girl“), care și-au construit filmul pe baza unei documentări seri­oa­se, ce a cuprins materiale jurnalistice, cărți, dar mai ales interviuri cu Tonya Harding și fostul ei soț, Jeff Gillooly (interpretat admirabil de actorul de origine română, Sebastian Stan).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.