Recomandare de film: Okja, un basm cinematografic despre realitățile dure ale corporatismului

Oana Borviz 28/07/2017 | 17:23 Timp Liber
Recomandare de film: Okja, un basm cinematografic despre realitățile dure ale corporatismului

Cel mai nou film al sud-coreeanului Bong Joon-ho ascunde, sub straturile unui basm cinematografic captivant, realități dure legate de corporatism, mutații genetice și mediu înconjurător.

„Okja“, regizat de sud-coreeanul Bong Joon-ho și lansat la sfârșitul lunii iunie de Netflix (deja cunoscută companie ame­ricană de distribuție și producție de film), este un basm modern captivant, în care personajele principale nu sunt, însă, animalele fantastice și copiii neînfricați, ci lăcomia corporatistă și ecologismul.

„Primul film cu acțiune ecologică din lume“, conform BBC, „Okja“ aduce în lumină unele dintre cele mai discutate teme ale momentului: mediu, alimente modificate genetic, ecologism, activism pentru dreptul animalelor, etică știin­ți­fică. Cei care au văzut filmele lui Bong Joon-ho – thrillerul postapocaliptic „Snow­piercer“ (puternic infuzat de sem­nificații politice) sau „The Host“ (despre pericolele care amenință mediul încon­ju­rător) – nu vor fi mirați să descopere și aici, țesute fin în narațiunea filmului, mesaje dure la adresa societății de consum.

Competiție. O corporație gigantică, Mirando, declară public că a descoperit o rasă de super-porc menită să devină un nou tip de hrană pentru omenire. Doar că super-porcul nu este altceva decât o mutație genetică obținută în urma cer­ce­tărilor dintr-un laborator sinistru.

Lucy Mirando (Tilda Swinton) – CEO-ul acestei corporații cu o istorie extrem de controversată din cauza businessu­rilor bizare conduse de familia ei (buni­cul, fra­tele și sora geamănă), pe care oame­nii o numesc „psihopată“ – trimite 26 de super-porci în locații diferite din întreaga lume pentru a observa cum se dezvoltă în funcție de mediu. După zece ani, cel mai bine dezvoltat super-porc va fi decla­rat câștigător.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.