Presa internațională, după vizita Papei în România: Suveranul pontif a avertizat asupra încercărilor de a dezbina societatea

NewMoney 03/06/2019 | 11:09 Ştiri
Presa internațională, după vizita Papei în România: Suveranul pontif a avertizat asupra încercărilor de a dezbina societatea

Publicaţiile de presă internaţionale au reflectat în amănunt vizita Papei Francisc în România, timp de trei zile. Sub sloganul „Să mergem împreună!”, Sanctitatea Sa a vorbit la Bucureşti, Şumuleu-Ciuc, Iaşi şi Blaj despre iubire, apropierea dintre oameni, iertare, modestie, dar şi despre ideologie şi „dezbinarea prin ideologie”, cerând iertare romilor pentru persecuţiile pe care le-au suferit de-a lungul timpului în Europa, scrie News.ro. Sfântul Părinte a mai spus că pleacă îmbogăţit din România şi le-a spus credincioşilor, pe care i-a binecuvântat, să se roage pentru el.

AFP

Papa Francisc le-a cerut iertare duminică romilor pentru discriminările la care au fost supuşi când s-a întâlnit cu reprezentanţi ai minorităţii în România, în ultimul act al periplului său de trei zile în cursul căruia a făcut elogiul diversităţii.

„Cer iertare – în numele Bisericii, Domnului şi vouă – pentru că de-a lungul istoriei noi v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită”, a declarat Papa în discursul adresat comunităţii rome din oraşul Blaj, aflat în centrul României. „Port o greutate pe inimă”, a adăugat el, „este greutatea discriminărilor, segregărilor şi relelor tratamente suferite de comunitatea voastră. Istoria ne spune că chiar creştinii, şi catolicii, nu sunt străini de acest rău”.

Papa a fost primit de mii de persoane în cartierul rom Barbu Lăutaru, construit în jurul unei străzi înguste cu case mici, lipite unele de altele, ai cărui locuitori au arborat drapelul rom împodobit cu o roată de căruţă roşie, care simbolizează tradiţia lor nomadă.

„Este important că cere iertare pentru că în toate ţările rasismul s-a reîntors”, a mărturisit pentru AFP Vasile Razaila, un tânăr rom în vârstă de 16 ani, care a venit să vadă papamobilul aclamat de mulţime. „Când ieşim în stradă, toată lumea ne priveşte spunând: Uite, un ţigan! Şi nu ne place asta”, a explicat el.

ANSA

Agenţia italiană Ansa notează că Papa Francisc a condamnat regimurile şi dictaturile care au afectat decenii aceste zone din Europa, dar nu a pronunţat niciun moment cuvântul comunism. Definiţia folosită a fost „regim dictatorial şi ateu”.

Reuters, BBC, france24.com şi Deutsche Welle remarcă de asemenea mesajul Suveranului pontif. „Poporul rom s-a confruntat cu persecuţiile de secole în Europa”, scriu publicaţiile străine după ce Sanctitatea Sa a cerut iertare ţiganilor în România.

Şi The Washington Post îşi centrează reportajul pe mesajul Papei Francisc în faţa romilor. Duminică, în a treia zi a vizitei sale în România, înainte de a se întoarce la Vatican, Suveranul pontif a vizitat o comunitate de romi, într-o biserică catolică care era atât de mică încât organizatorii au cerut să fie primiţi înăuntru doar reprezentanţii comunităţii rome.

Euronews a titrat: Papa Francisc a avertizat cu privire la dezbinarea prin ideologie

Papa Francisc a avertizat asupra încercărilor de a semăna teama sau a dezbina societatea, în timp ce a adus omagiu creştinilor ucişi şi persecutaţi în România sub regimul comunist. Comentariile sale au fost făcute la finalul vizitei sale în România, ţară majoritar ortodoxă, se arată pe site-ul euronews.com.


Foto: Hepta/Mediafax