Reacția mediului de afaceri la modificările legilor justiției: „Corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem”

NewMoney 12/12/2017 | 14:22 Ştiri
Reacția mediului de afaceri la modificările legilor justiției: „Corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem”

Romanian Business Leaders (RBL), cea mai importantă organizație antreprenorială din România, condamnă graba și modul în care „legi organice, care stau la temelia bunei funcționări a sistemului judiciar și a statului de drept, sunt votate în Parlamentul României”.

RBL precizează că votul a încălcat regulamente și proceduri parlamentare, fără dezbateri și ignorând total propunerile și avertismentele venite din partea instituțiilor statului, a asociațiilor profesionale ale magistraților, a societății civile și a partenerilor externi ai României.

Ieri, în Camera Deputaților, au fost votate modificări la legea privind statutul procurorilor și judecătorilor într-o ședință de vot final, convocată adhoc după ședința solemnă în memoria Majestății Sale Regele Mihai I. În urma modificărilor, președintele nu va mai putea refuza nici măcar o dată și motivat numirile propuse de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în funcțiile de președinte și vicepreședinte la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, nu va mai putea refuza nici măcar o dată și motivat numirea procurorilor și judecătorilor simpli.

Totodată, a fost modificată legea ANI, care prevede că interdicțiile aplicate senatorilor și deputaților decoperiți ca fiind în conflict de interese, în perioada 2007-2013 încetează de drept.

„Legile României, nu numai cele ale justiției, trebuie tratate de parlamentari cu atenție și responsabilitate – și aprobate numai după evaluarea impactului pe care schimbările operate îl va avea asupra bunei funcționări a țării. Ca fondatori și manageri de companii care contribuie la formarea PIB-ului României, susținem principiul constituțional al separației și echilibrului puterilor în stat. Credem că independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte”, se mai arată în comunicatul RBL.

Conform unui studiu întocmit în 2016 pentru Parlamentul European, de către RAND Europe, corupția îi costă pe români 15% din PIB, adică 25 de miliarde de euro pe an.  Această sumă echivalează cu totalul alocărilor făcute de Guvernul României, în proiectul de buget pe 2018, pentru educație, sănătate, justiție, transporturi, apărare, muncă și protecție socială la un loc.

„România a progresat constant, în ultimii ani, în privința angajamentelor pe care și le-a luat, în momentul aderării la UE, cu privire la reforma judiciară și combaterea corupției. O dovedesc evaluările făcute periodic, de zece ani încoace, prin mecanismul de verificare și cooperare (MCV)”, spun reprezentanții RBL. În aceste condiții, concluziile ultimului raport MCV pentru România (noiembrie 2017) – care recomandă României să rămână „ferm ancorată în realizările trecutului”, să respecte independența sistemului judiciar, să continue reformele și „să evite regresul”, trebuie să ne mobilizeze ca societate civilă în apărarea câștigurilor democratice de după anii 90.

„Suntem încrezători că, indiferent de culoarea politică, deputații și senatorii care-și exercită mandatul acum – când se împlinesc 100 de ani de la întemeierea României moderne – vor acționa cu responsabilitate, chibzuință, conform principiilor de bună guvernare – și, așa cum prevede Constituția României, doar și numai <<în serviciul poporului>>”, este cocluzia liderilor din businessul românesc.

În același context, „noi credem că slăbirea legsilației care vă permite să aveți un sistem judiciar independent și să lansați o luptă puternică împotriva corupției subminează și rezistența națională și poate expune România la amenințări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei”, a declarat ieri Hans Klemm, amabasadorul SUA la București.