RCS&RDS, mai mulți foști directori ai companiei și Dumitru Dragomir au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție

NewMoney 22/08/2017 | 17:01 Ştiri
RCS&RDS, mai mulți foști directori ai companiei și Dumitru Dragomir au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție

Ioan Bendei, fost director al RCS&RDS și Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) au fost trimiși în judecată sub control judiciar pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani, respectiv luare de mită și complicitate la spălare de bani, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Dragomir ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro, din care ar fi primit 3,1 milioane de euro, de la Ioan Bendei, în schimbul sprijinului său într-o problemă legată de contractul de cesiune al drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I, se arată în comunicatul transmise de procurorii anticorupție.Banii primiţi au fost daţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat în 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.

”Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, susțin procurorii anticorupție.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Florin-Bogdan Bădiţă, la data faptelor administrator al companiei Bodu, prin care s-ar fi plătit mita, Bogdan-Dumitru Dragomir, la data faptelor asociat unic al Bodu, Alexandru Oprea, fost director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al RCS&RDS, Mihai Dinei, la data faptelor coordonatorul activităţii juridice a RCS&RDS și Bulgac Serghei, fost director general RDS&RCS. De asemenea, compania Bodu este acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, RDS&RCS de dare de mită şi spălare de bani și Integrasoft, la data faptei deţinută de RCS&RDS, pentru complicitate la spălare de bani.

 

În cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I pentru sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011. În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme din care făcea parte RCS&RDS și Grupul Antena a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101,1 milioane de euro (inclusiv TVA). În 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase, susţin procurorii DNA.

„În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor RCS&RDS să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele RCS&RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL – societate controlată de preşedintele LPF şi reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan şi RCS&RDS s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune. Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.