RCA de la stat. Cum ai putea să-ți cumperi asigurarea auto direct de la stat

Andrei Dumitru 17/03/2021 | 10:55 Fapt Divers
RCA de la stat. Cum ai putea să-ți cumperi asigurarea auto direct de la stat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește o nouă mutare majoră, menită să echilibreze piața RCA, după ce a lansat obligativitatea decontării directe, cea mai importantă schimbare  pentru șoferi cel puțin din ultimul deceniu. Este foarte posibil ca de anul acesta șoferii din România să aibă posibilitatea să își cumpere asigurarea obligatorie direct de la stat, scrie Economica.net.

Ideea ca un asigurător controlat  de stat să vândă RCA nu este nouă, însă de această dată șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mari. Surse din zona autorităților, din zona politică și din piață au declarat, pentru Economica.net, că există un consens în această privință.

Cum ar putea să funcționeze RCA de la stat

Sunt două posibilități luate în calcul, fie Eximasig, fosta Care România, companie de asigurări deținută de stat prin Eximbank, fie CEC Bank.

”Presupunem prin absurd ca mâine nimeni din România nu mai vinde RCA. Ce facem? Trebuie să avem o companie care să facă asta. Trebuie oricum să avem o companie care să regleze piața, care astăzi este cu mari probleme, din moment ce doar două firme, adică City Insurance și Euroins, au 85% din ce înseamnă RCA. Iar aceste firme sunt și cele mai reclamate, pentru că nu plătesc daunele integral și la timp”, au declarat, pentru Economica, surse apropiate situației.

CEC Bank a mai avut în planul de dezvoltare realizat de fostul președinte, Radu Grațian Ghețea, în 2008, un obiectiv care viza construirea unei companii de asigurări care să beneficieze de distribuție prin cele cele peste 1000 de agenții ale bănci, multe dintre ele in orașe mici sau comune, unde marile firme nu au acces decât prin brokeri.

Piața asigurărilor din România traversează o perioadă complicată, în care firmele care vând peste 85% din toate polițele RCA, City Insurance și Euroins, au dificultăți cu plata daunelor. Aceste dificultăți sunt vizibile atât din reclamațiile primite de cele două companii, cât și din sancțiunile aplicate lor de ASF.

În acest sens, ASF încearcă o măsură în premieră, asumată și de Guvern. Această schimbare, cea mai importantă din istoria RCA, vizează introducerea decontării directe în polițele de asigurare, adică  posibilitatea ca, în caz de daună, șoferul păgubit să se adreseze propriului asigurăor RCA, nu asigurătorului șoferului păgubit.