Războiul celor două Corei: ce opțiuni au Statele Unite pentru evitarea unui conflict de lungă durată

NewMoney 10/05/2017 | 12:09 Global
Războiul celor două Corei: ce opțiuni au Statele Unite pentru evitarea unui conflict de lungă durată

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Statele Unite nu au nicio opțiune mili­tară viabilă prin care să anihileze gesturile belicoase ale Coreii de Nord fără riscul unui război mai larg, iar con­se­cințele politicii antagoniste a lui Trump încă nu sunt clare.

Să faci paradă cu macheta colorată a unei rachete balistice intercontinentale într-o piață din Phenian în uralele a 100.000 de suporteri ai regimului nu e deloc același lucru cu a lansa obiectul autentic peste Pacific. Oamenii de știință din Coreea de Nord știu care e diferența. Descoperă încetul cu încetul dificultățile produse de solicitările aerodinamice, de combustibilul pentru ra­che­te instabil și de posibile intrigi ci­ber­netice americane. Așa că lansarea ratată din 15 apri­­lie a președintelui Kim Jong Un, indiferent de cauză, cu sigu­ranță i-a învățat ce­­va pe inginerii lui. Eșecurile asta fac de obicei. De aceea ei testează o dată și încă o dată, în ciuda plângerilor și ame­­nin­­țărilor țări­­lor vecine și ale Statelor Unite. Coreea de Nord plănuiește teste de rachete săp­tă­mânale, a declarat un înalt oficial pe 17 aprilie. Această în­căpă­­țânare este motivul pentru care Pheni­anul a ajuns atât de departe – și pentru care restul lumii nu mai poate scăpa de această criză.

Acum aproape un sfert de secol, în tim­pul președinției lui Bill Clinton, obiectivul Ministerului Apărării era să îm­piedice Coreea de Nord să obțină armament nuclear semnificativ, iar serviciile de informații americane estimau că Phenianul avea una sau două arme nucleare. Astăzi numărătoarea a ajuns la vreo 20 și cu greu se poate afirma că poli­tica Statelor Unite a dat roade.

Captivi. În prezent, Statele Unite nu au nicio opțiune militară viabilă de a ani­hi­la bombele și rachetele Coreii de Nord fără riscul unui război mai extins. Momentul în care 75.000 de soldați nord-coreeni au traversat paralela 38 și au intrat în Co­reea de Sud pe 25 iunie 1950 a marcat în­ceputul unui conflict care a durat trei ani și s-a soldat cu peste 1 mi­li­on de co­­reeni și 33.000 de americani morți. Un nou conflict armat ar putea depăși cu ușu­rință acel bilanț. Coreea de Nord are aproape 1.000 de rachete balistice cu care poate ataca Sudul, iar o treime dintre acestea pot atinge și Japonia, unde se află 50.000 de membri ai trupelor americane. O singură rachetă de acest tip, cu pro­iectil nuclear, ar pu­tea distruge o mare parte din Seul.

În ultimul an, Statele Unite și Coreea de Sud au fost de acord să întărească sistemul de apărare antirachetă din Seul și au impus sancțiuni economice mai dure asupra Nordului și a altor națiuni. După al cincilea și cel mai recent test nuclear din toamna trecută al Nordului, Coreea de Sud și-a dezvăluit „Planul de pedepsire și represalii masive al Coreii“, care urmărește să atace Phenianul și să îi distrugă centrul de comandă prin utili­zarea masivă a armelor convențio­­nale în cazul în care detectează  un atac nuclear iminent. Însă nici sancțiunile, nici ame­nin­țarea cu un răspuns pe mă­­sură nu au funcționat. Tobele de război atomic ale Nordului au început să bată tot mai tare de la inaugurarea preșe­­din­­ției lui Donald Trump.

Gesturi belicoase. Până acum, pre­ședintele Statelor Uni­­te s-a dovedit a fi la fel de impetuos ca adversarul lui nord-coreean. A spus răs­­pi­­­cat că nu e in­te­resat de jumătăți de mă­­­­­su­ră care nu ar face decât să amâne obiectivele nucleare ale Phenianului.

Ad­ministrația americană a sporit presiunea pe Coreea de Nord, sugerând că, pe 9 aprilie, nava militară de transport USS Carl Vinson se îndrepta către regiune. În realitate, aceasta se afla în Oceanul Indian, la peste 3.000 de mile de Phenian, cu mult în afara razei de ac­țiune a celor 60 de avioane de război nord-co­reene. Nu va ajunge în apele co­reene decât la finalul lui aprilie. Coreea de Nord nu a fost intimidată de fan­fa­ronada lui Trump. „Vom răspunde unui război total cu un război total“, a decla­rat vice­­mare­șalul Choe Ryong Hae la parada de la Phenian, „și cu propriul nostru răz­­boi nuclear“. Care sunt posibi­lele rezultate ale po­­li­­ti­­cii antagoniste pe care Trump pare să o adopte? Este dispus să riște un ar­­mis­­ti­­țiu precar în pe­ninsulă pentru a-și păs­­tra an­ga­jamentul de a împiedica Nordul să obțină o ra­chetă care ar putea atin­­­­ge vestul Statelor Unite? Dacă se declan­­șea­­ză răz­boiul în cele două Corei, e probabil să însem­­ne sfârșitul regimului dinastic din Co­­re­­ea de Nord, întins pe 68 de ani și trei ge­­nerații. Aceasta i-ar putea da fa­­mi­­liei Kim un motiv pervers să iasă din sce­­nă într-un mod exploziv.

Conflictul ar putea ucide milioane de oameni, iar supraviețuitorii ar fi nevoiți să-și refacă viețile cu un preț uriaș. Co­­reea de Sud este o superputere econo­mi­­că regională. Dacă izbucnește răz­boiul în peninsula coreeană, produsul global brut anual ar putea scădea cu 350 de miliarde de dolari, sau 0,5 procente, estima în 2013 Daniel Altman, profesor de economie la Stern Business School, în cadrul New York University. Recons­truc­­ția peninsulei, inclusiv înlocuirea infrastructurii părăginite a Coreii de Nord, ar putea costa peste 2 trilioane de dolari.

Mai există un vecin cu interese mari. Coreea de Sud exportă de două ori mai mult către China decât către Statele Unite. Prăbușirea regimului de la Phenian ar putea aduce un val de refugiați în China și s-ar solda cu trupe sud-coreene și poate chiar americane pe malul râului Yalu, care separă China de Coreea de Nord. Ar fi de neconceput pentru chinezi să aibă forțe ostile chiar la graniță.

Orice acțiune militară împotriva Nordului ar urma numai după ce Washington își consultă aliații din Seul și Tokio. Ceea ce probabil îl va ține în frâu pe Trump deo­camdată.

Dar acest lucru presupune și că Sta­tele Unite vor fi cele care fac prima ma­nevră militară. Asta nu s-a în­tâmplat în 1950 și, având în vedere ADN-ul despotic al lui Kim, nimic nu ne împie­dică să credem că un lucru nepre­văzut l-ar putea face să reacționeze, aruncând întreaga peninsulă în flăcări.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”China, o piedică în calea războiului?” color=”juicy_pink”][vc_column_text]SUA fac declarații dure, așa că lumea ar putea fi nevoită să se bazeze pe China, care își dorește o economie și frontiere stabile, pentru a pune frână războiului.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Tensiuni. Beijingul impusese deja un embargo asupra importului de cărbune din Coreea de Nord, iar acum o amenință cu reducerea drastică a furnizării de petrol.
  • Oferta americană. Președintele Trump a informat China că nu o va acuza că manipulează cursul valutar dacă ajută la controlarea situației din Coreea de Nord. Liderul de la Beijing l-a avertizat însă că influența Chinei e limitată.
  • Stabilitate. Un război în peninsulă ar aduce un val de refugiați în China și s-ar solda cu trupe sud-coreene, poate chiar americane, la granița care o separă de Coreea de Nord, fapt de neacceptat pentru Beijing.
  • Arsenal. Coreea de Nord are aproape 1.000 de rachete balistice cu care poate ataca Sudul. O treime dintre acestea pot atinge și Japonia, unde sunt desfășurați și 50.000 de soldați americani.
  • Prețul modernizării. Regimul dinastic din Coreea de Nord se întinde pe 68 de ani și trei generații. Reconstrucția peninsulei coreene, inclusiv înlocuirea infrastructurii părăginite a Coreii de Nord, ar putea costa peste două mii de miliarde de dolari.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Mark Thompson / adaptare de Miruna Sile

FOTO: Guliver / Getty Images