Rata inflație în Venezuela a ajuns la peste 800.000% în octombrie

NewMoney 08/11/2018 | 15:15 Ştiri
Rata inflație în Venezuela a ajuns la peste 800.000% în octombrie

Prețurile de consum în Venezuela au crescut cu 833,997% în ultimul an, potrivit unui raport al Congresului de la Caracas, cel mai recent semn că schimbările de politici efectuate în august nu au reușit să oprească hiperinflația, scrie Reuters.

Inflația lunară a scăzut la 148% luna trecută, de la 233% cât a fost în septembrie, arată ultimele date. Chiar și așa, există șanse mari ca până la finalul anului, inflația anuală are șanse mari să depășească 1.000.000% până la finalul anului 2018, așa cum prognozase Fondul Monetar Internațional.

„Cifra este încă scandalos de mare”, a declarat un deputat al opoziției. Legislativul a devenit singura sursă de indicatori economici, după ce banca centrală a încetat să publice astfel de informații în urmă cu aproape trei ani, pe măsură ce economia țării a luat-o la vale.

Președintele socialist, Nicolas Maduro, a denmoninat moneda națională în luna august, tăind cinci zerouri de pe bolivar, și a mărit salariul minim de 30 de ori, într-un efort disperat de a stabiliza inflația, care a făcut ca 2 milioane de venezueleni să părăsească țara din 2015 și până în prezent.

Dar inflația a continuat să crească neîncetat. Criticii dau vina pentru colapsul economic pe ani de intervenție guvernamentală în economie prin restricții asupra schimburilor valutare și prin controlul prețurilor, ceea ce a dus la lipsa cronica de produse alimentare, medicamente și alte bunuri de bază de pe rafturile magazinelor.

Maduro acuză un „război economic” condus de SUA pentru problemele Venezuelei, argumentând că sancțiunile impuse de Washington sunt menite să destabilizeze guvernul său și să controleze rezervele de  petrol ale țării.

Economiștii locali sunt preocupați de faptul că inflația ar putea să accelereze în ultimele două luni ale anului, după ce statul va achita angajaților primele de sărbători, pentru a stimula puterea de cumpărare în acea perioadă. FMI se așteaptă ca hiperinflația să ajungă la 10 milioane de procente în 2019.


Foto: Guliver/Getty Images