Răsturnare de situaţie! Un doctor israelian s-a reinfectat cu coronavirus la 3 luni după vindecare

Elena Marinescu 19/07/2020 | 19:09 Ştiri
Răsturnare de situaţie! Un doctor israelian s-a reinfectat cu coronavirus la 3 luni după vindecare

Un doctor de la Sheba Medical Center din orașul Ramat Gan a fost confirmat cu coronavirus la trei luni după ce s-a vindecat de Covid-19, potrivit Channel 13. Este al doilea caz de la această clinică în care un pacient care s-a însănătoșit s-a reinfectat.

Doctorul avea febră, tuse, dureri musculare când a fost testat pozitiv la coronavirus în aprilie, dar s-a recuperat iar testul a fost negativ în mai și iunie, relatează publicaţia The Jerusalem Post.

La începutul lunii, doctoriţa în vârstă de 45 de ani din localitatea Jisr e-Zarka a intrat în contact cu un pacient confirmat și apoi a fost testată din nou pozitiv la Hadera’s Hillel Yaffe Medical Center. Este a doua oară când s-a identificat la Sheba Medical Center o reinfectare. Un pacient s-a recuperat, a ieșit din spital, apoi s-a întors cu inflamație severă la plămâni.

Noul coronavirus produce anticorpi pentru o perioadă de două luni de zile

Cotidianul „Time of Israel” scrie că, pe 2 iulie, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au anunţat că orice se infectează cu noul coronavirus produce anticorpi pentru o perioadă de două luni de zile, având astfel o protecţie minimală faţă de o posibilă reinfectare.

De altfel, ministrul israelian al Sănătăţii, împreună cu mai multe organizaţii medicale, a lansat un program naţional de testare serologică a populaţiei pentru a stabili nivelul de expunere la noul coronavirus, inclusiv prin identificarea persoanelor asimptomatice.

 

Săptămâna trecută, dr. Maria van Kerkhove, de la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat că există mai multe studii care încearcă să identifice pentru cât timp oferă protecție anticorpii pentru că studiile inițiale arată că imunitatea ar dura doar câteva luni.

Experţii epidemiologi atrag atenţia că, în contextul incertitudinilor legate de durabilitatea protecţiei oferite de anticorpi, este aproape imposibil de stabilit un tip de vaccin eficient anti-COVID-19, care să ofere protecţiei împotriva noului coronavirus şi, implicit, să prevină recrudescenţa unor valuri pandemice devastatoare.

Studii preliminare desfăşurate în China, Germania şi Marea Britanie au pus în evidenţă rolul protectiv al anticorpilor în cazul sistemului imunitar al bolnavilor COVID, însă pe termen scurt, de doar câteva luni de zile.

Foto: timesofisrael.com