Răsturnare de situaţie! Specialiştii au aflat care sunt persoanele cele mai vulnerabile la COVID-19

Elena Marinescu 26/08/2020 | 20:27 Ştiri
Răsturnare de situaţie! Specialiştii au aflat care sunt persoanele cele mai vulnerabile la COVID-19

Coronavirusul poate infecta pe oricine, tânăr sau bătrân, dar în cazul bărbaților în vârstă riscul să se îmbolnăvească grav și să moară este de două ori mai mare decât în cazul femeilor de aceeași vârstă, arată un studiu citat de New York Times.

Cercetarea publicată în revista Nature a studiat răspunsul sistemului imunitar în funcție de sex a arătat că bărbații produc un răspuns imun mai slab la virus decât femeile. Studiul sugerează că bărbații, în special cei peste 60 de ani, ar putea avea nevoie mai mult de vaccinuri pentru a se proteja împotriva infecției.

Studii anterioare privind sistemul imunitar au arătat de asemenea că femeile au un răspuns imun mai rapid și mai puternic, în generral. Una dintre explicații este că sunt pregătite să lupte cu agenții patogeni care le amenință copiii nenăscuți sau nou-născuți.

Dar, pe termen lung, un sistem imunitar aflat în stare constantă de alertă poate fi dăunător. Majoritatea bolilor autoimune – caracterizate printr-un răspuns imun exagerat de puternic – sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați, de exemplu. „Ne uităm la ambele fețe ale aceleiași monede”, a spus dr. Marcus Altfeld, imunolog la Institutul Heinrich Pette și la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf din Germania.

Noul studiu sugerează că cei care lucrează la vaccinuri contra coronavirusului trebuie să-și analizeze datele în funcție de sex și, de asemenea, ar putea influența deciziile cu privire la dozarea acestora, au spus dr. Altfeld și alți experți. „Ne putem imagina scenarii în care o singură doză de vaccin ar putea fi suficientă la tineri sau poate la femei tinere, în timp ce bărbații mai în vârstă ar putea avea nevoie de trei doze”, a explicat dr. Altfeld, potrivit Digi24.

Companiile care realizează vaccinuri anti-COVID nu au publicat încă date clinice analizate în funcție de sexul participanților, dar Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA le-a cerut să facă acest lucru, ca și analizarea fondului etnic și rasial, a spus dr. William Gruber, vicepreședintele gigantului farmaceutic Pfizer.