Răsturnare de situaţie! Ludovic Orban vrea să fie din nou premier. Cum pot fi deblocate negocierile cu USRPLUS şi UDMR

Elena Marinescu 15/12/2020 | 19:21 Ştiri
Răsturnare de situaţie! Ludovic Orban vrea să fie din nou premier. Cum pot fi deblocate negocierile cu USRPLUS şi UDMR

Pentru deblocarea negocierilor cu USRPLUS şu UDMR, preşedintele Ludovic Orban a făcut o propunere neaşteptată, care răstoarnă toate calculele politice.

Astfel, după întâlnirea între patru ochi Orban-Iohannis și oferta făcută de Dan Barna celor de la PNL pentru deblocarea discuțiilor, președintele liberalilor ar fi pus pe masa viitorilor parteneri o variantă care i-a șocat pe aceștia dar și pe colegii săi de partid: el să revină în funcția de premier.

Potrivit unor surse politice, liderul liberalilor a avansat varianta revocării lui Florin Cîțu din poziția de premier propus de PNL, respectiv Biroul Politic Național al partidului să facă o altă propunere. În această situație, USR PLUS ar avea dreptul să primească funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru Dan Barna, și discuțiile s-ar debloca, pentru că Orban, care țintea până acum această funcție, ar urma să o primească pe cea de prim-ministru.

Dup cum transmite Digi24, cei de la USR PLUS aflaseră de această mutare a lui Ludovic Orban de luni seara, când, se pare, președintele PNL ar fi încercat să obțină sprijinul liderilor din partidul său pentru a doua sacrificare a lui Florin Cîțu. Reprezentanţii USR PLUS ar fi cerut un timp de gândire pentru a decide cum să procedeze în această nouă situație, în timp ce Ludovic Orban încearcă să adune susținere pentru o posibilă nominalizare a sa ca premier.

În acest sens, a avut o întâlnire cu parlamentarii minorităților naționale, care pot asigura 18 voturi la învestirea Guvernului. Ludovic Orban i-a convocat pe liderii PNL la o ședință informală la sediul partidului. Surse din partid susțin că ar intenționa ca mâine să convoace ședința BPN pentru a retrage nominalizarea lui Florin Cîțu.

A doua variantă – premier tehnocrat

În interiorul PNL este luat în calcul și un al doilea scenariu, în cazul în care liberalii nu vor susține nominalizarea lui Ludovic Orban, din nou, pentru funcția de premier.

Astfel, pentru deblocarea negocierilor ar putea fi nominalizat un premier tehnocrat. În această variantă sunt vehiculate numele lui Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene și cel al ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. În acest fel, Ludovic Orban ar primi funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru că cea de prim-ministru nu ar mai aparține unui partid politic.

USR PLUS discută miercuri propunerea lui Orban să fie iar premier

Potrivit primelor informații din USR, ar exista o opoziție în partid la acestă variantă propusă de Ludovic Orban, însă, cei de la PLUS ar fi de acord cu varianta, pentru deblocarea negocierilor. Singura condiție este ca Ludovic Orban să aibă susținerea PNL pentru funcția de premier.

Surse politice susțin că cei de la USR PLUS aflaseră de această mutare a lui Ludovic Orban de luni seara, când, se pare, președintele PNL ar fi încercat să obțină sprijinul liderilor din partidul său pentru a doua sacrificare a lui Florin Cîțu. Miercuri seara liderii USR PLUS vor avea o ședință în care vor analiza varianta Orban – premier, urmând ca joi să fie reluate oficial negocierile cu PNL și UDMR.