Răsturnare de situaţie! Creșele si after-school-urile rămân deschise, în Bucureşti

Elena Marinescu 19/10/2020 | 21:39 Ştiri
Răsturnare de situaţie! Creșele si after-school-urile rămân deschise, în Bucureşti

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Stancu-Țipișcă Mariana, a revenit cu noi precizări luni seară, anunțând că nu se vor închide creșele si after-school-urile: „A fost o eroare materială, s-a făcut o îndreptare”. Toate școlile, liceele și facultățile rămân în scenariul roșu, adică toate cursurile se vor desfășura exclusiv online, începând de marți.

Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, în ședință extraordinară, după ce rata infecțiilor cu noul coronavirus a depășit ieri și azi pragul roșu de 3 cazuri la mia de locuitori, că „începând cu ora 00.00, 20 octombrie”, să intre în vigoare următoarele:

  • Activitatea didactică va fi suspendată față în față, inclusiv creșele și universitățile. Școala se va face, așadar, exclusiv online, pentru toate formele de învățământ. Exprimarea din Decizie este ușor confuză. „Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față, din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar cursurile desfășurându-se online (Scenariul 3)”. Sunt invocate creșele și ciclul gimnazial (clasele 5-8), nu și grădinițele și ciclul primar (clasele 0-4), dar în același timp se menționează ciclul preuniversitar care conține toate formele de învățământ de la 3 la 19 ani.
  • Se interzice activitatea in cinematografe, săli de spectacole
  • Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie pe nas si pe gura, și în aer liber, pentru persoanele cu vârsta de peste 5 ani
  • Se interzice activitatea in interior a restaurantelor, cafenelelor, barurilor
  • Este permisa activitatea operatorilor economici in interior doar pentru clientii cazati in pensiuni si hoteluri
  • Se interzice activatea salilor de jocuri de noroc

Președintele Klaus Iohannis a criticat luni modul în care autoritățile locale din București au comunicat în ceea ce privește intrarea în scenariul roșu și a afirmat că atitudinea prefectului Capitalei este „inacceptabilă” și „nu trebuie să rămână fără urmări”.

Prefectul Capitalei, taxat pentru gafe

Prefectul de București, Gheorghe Cojanu, este evaluat de premier, nefiind exclusă schimbarea sa din funcție, după ce a declarat că nu știa datele oficiale privind infectările cu coronavirus în Capitală deoarece era la cumpărături și nici nu le primise pe mail.

Klaus Iohannis a afirmat că oamenii au dreptul să știe din vreme pentru ce restricții trebuie să se pregătească iar faptul că Bucureștiul urma să intre în scenariul roșu, după depășirea pragului de 3 infectări la o mie de locuitori era evident.

„E de neînțeles că deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări”, a spus șeful statului.