Răspunsul inedit dat de un mic stat arab vecinilor care și-au propus să-l saboteze, pentru că ar sprijini terorismul

Mimi Noel 21/09/2017 | 15:25 Global
Răspunsul inedit dat de un mic stat arab vecinilor care și-au propus să-l saboteze, pentru că ar sprijini terorismul

Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney

Conflictul Arabiei Saudite cu Qatarul are o istorie de 22 de ani și a fost gene­rat de resursele de gaze naturale. Recentul gest din iunie de „excomunicare“ a Qatarului de către Arabia Saudită, alături de alte trei state arabe se înca­drează perfect în acest conflict surd. Doar că regimul de la Doha are un plan curajos de a contracara blocada.

Sunt mici semne că Arabia Saudită și-a mai înmuiat poziția față de Qatar, căruia i-a impus un embargo brutal la începutul verii: pe 17 august, regele Salman bin Abdul-Aziz Al Saud Salman a relaxat parțial restricțiile de circulație și le-a per­mis qatarezilor să participe la pele­ri­najul tradițional „hajj“ la locurile sfinte musulmane care are loc anual, înce­pând cu 30 august. Un gest cordial față de Qatar din iunie încoace, când regatul saudit și alte trei state arabe au impus un embargo micului emirat pe motiv că ar sprijini insurgenți islamici.

Pe de altă parte însă, saudiții au cre­di­tat o „mediere“ între un descendent al fondatorului Qatarului, un verișor smuls din anonimat, și regele Salman alături de puternicul său fiu, prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman. O fotografie distribuită de agenția de presă saudită îi arată pe regele saudit și pe șeicul qatarez Abdullah Bin Ali Al Thani strângându-și mâinile. Fratele șeicului a fost înlăturat de la putere în 1972 de bu­nicul actualului emir al Qatarului. „Poza va fi percepută ca o provocare la Doha, pentru că este limpede că vor să-l prezinte pe șeic drept o alternativă la actuala putere“, este de părere Kristian Ulrichsen, de la Institutul Baker pentru politici publice al Rice University.

STRATEGIA CURAJOASĂ. Emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al Thani (37 de ani), a supraviețuit atacurilor, ba chiar călărește valul unui reviriment al naționa­lismului qatarez în contextul în care țara sa se află într-un blocaj care durează deja de ceva timp. După izolarea impusă în iu­nie, qatarezii au intrat în panică, am­balați și de zvonuri că ar putea urma o invazie sau chiar o lovitură de stat. Nu s-a întâmplat nimic, iar șeicul Tamim a avut răgaz să-și consolideze alianța cu Occidentul, făcând mai multe achiziții militare și nu numai – câteva avioane militare americane, nave de luptă italiene și un contract cu superstarul brazilian Neymar, cel mai scump jucător de fotbal al momentului care, din 2 august, va juca pentru clubul de fotbal Paris Saint Germain, deținut de gu­vernul qatarez (via Autoritatea de In­vestiții din Qatar, n.r.). Mai mult, Qatarul a fost chiar interesat să achiziționeze un pachet de acțiuni în cadrul companiei aeriene American Airlines Inc.

Totodată, diplomați de top din SUA și Europa au mers la Doha pentru a da asi­gurări de sprijin șeicului Tamim, sub controlul căruia se află al treilea mare zăcă­mânt de gaze naturale din lume. Turcia și Iran s-au implicat deopotrivă, alimentând cu produse de uz necesar și populare în Qatar, anulând practic embargoul impus emiratului de Arabia Saudită, Bahrain, Egipt și Emiratele Arabe Unite. În plus, la începutul lunii iulie, Qatar a semnat un pact de contraterorism cu SUA, dând astfel o palmă și acuzațiilor Arabiei Saudite privind sprijinul extremiștilor islamiști.

Tot pe fondul embargoului impus, băncile qatareze se văd nevoite să se uite spre Est pentru finanțări noi, spun surse apropiate autorităților de la Doha. Pe fondul retragerii creditorilor din Golf din economia qatareză, rezervele valutare ale țării s-au redus dramatic. Pentru a compensa, emirul și-a îndemnat bancherii să caute investitori în Asia. Banca islamică a Qatarului, a doua mare bancă a emiratului, a reușit să atragă finanțare în yeni și dolari australieni prin plasamente private, spun aceleași surse. Oficialii băncii nu au dorit să comenteze.

TENSIUNI REGIONALE ISTORICE. Izolarea regională nu este ceva nou pentru Qatar, iar șeicul Tamim, al treilea cel mai tânăr șef de stat din lume, nu-și asumă nici un risc. A preluat coroana în 2013, când tatăl său, șeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a decis de bunăvoie să abdice la 61 de ani, primul gest de acest gen din istoria țării. Șeicul Hamad a supraviețuit unei lovituri de stat organizate în 1996 de mercenari saudiți (la rândul său, în 1995, Hamad își îndepărtase pașnic de la putere tatăl, șeicul Khalifa bin Hamad al-Thani, pro-saudit). Incidentul a fost urmat de ciocniri diplomatice repetate între cele două state, inclusiv pe marginea Al-Jazeera, postul de televiziune fondat de șeic și care are o acoperire în tot Orientul Mijlociu, din Tangier până la Tel Aviv și Te­heran. Închiderea postului este una dintre condițiile pe care saudiții o pun pen­tru a ridica embargoul impus Qatarului.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.