Rășinari a fost desemnat cel mai atractiv sat din România în competiția mondială „Best Tourism Villages”

Andrei Dumitru 20/12/2022 | 12:29 Timp Liber
Rășinari a fost desemnat cel mai atractiv sat din România în competiția mondială „Best Tourism Villages”

Răşinari, din judeţul Sibiu, este marele câştigător al României în cadrul celei de-a doua ediţii a competiţiei mondiale „Best Tourism Villages”, lansată de Organizaţia Mondială a Turismului (OMT). Satul a fost selectat, conform regulamentului, de specialiştii Consiliului Consulativ al OMT, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de ţări.

„Răşinari este, începând de astăzi, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume! Nu o spunem noi, ci specialiştii Organizaţiei Mondiale a Turismului, care i-au oferit această recunoaştere în cadrul competiţiei «Best Tourism Villages». Distincţia ne onorează, ca ţară, şi reprezintă încă o dovadă a potenţialului extraordinar pe care îl are România turistică. Doresc să felicit administraţia locală a satului Răşinari, precum şi pe locuitorii săi, pentru felul în care au ales să valorifice bogăţia culturală şi naturală a zonei, dar şi pentru angajamentul dedicat sustenabilităţii – criterii care, de altfel, au contribuit la câştigarea acestui titlu, pe plan internaţional”, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Răşinari, odată cu obţinerea titlului de „Best Tourism Village”, devine membru al reţelei OMT, creată pentru a facilita schimbul de informaţii, experienţe şi de bune practici între satele care deţin aceeaşi distincţie, dar şi cu cele incluse în Programul Upgrade, respectiv satele care au ajuns în etapa mondială a concursului, dar nu au îndeplinit toate criteriile pentru a fi selectate.

Reţeaua include experţi, parteneri publici şi privaţi din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Totodată, Răşinari va putea fi oferit drept exemplu în documentele de politici elaborate de OMT, iar în cadrul evenimentelor internaţionale va beneficia de promovare şi recomandări.

Criteriile care au stat la baza selectării câştigătorilor sunt: resursele culturale şi naturale din destinaţie, promovarea şi conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, socială şi a mediului, dezvoltarea turismului şi integrarea lanţului valoric, guvernanţă şi prioritizarea turismului, infrastructura şi conectivitatea, sănătatea, siguranţa şi securitatea, precum şi fotografiile şi videoclipurile de prezentare.

„Nu în ultimul rând, aş dori să felicit şi satul Ciocăneşti, din judeţul Suceava, precum şi Biertan, din judeţul Sibiu! Ambele localităţi au ajuns în etapa mondială a concursului, împreună cu Răşinari, arătând lumii întregi că pot fi ambasadori de succes ai ţării noastre. Noi le vom fi alături în continuare, prin promovarea «Rutei satelor tradiţionale turistice din România», din care fac parte împreună cu satele care s-au înscris în cadrul etapei naţionale: Costeşti, judeţul Vâlcea, Eibenthal, judeţul Mehedinţi şi Râu Sadului, judeţul Sibiu. Sper ca acest nou produs să atragă şi alte destinaţii tradiţionale româneşti, ruta fiind în continuare deschisă pentru cei care doresc să facă parte din ea”, a completat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

În prima etapă a concursului, derulată pe plan naţional, 6 sate s-au înscris în competiţie, pentru a obţine titlul „Best Tourism Villages”. Candidaturile au fost evaluate de către specialiştii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), pe baza informaţiilor transmise de aplicanţi, precum şi prin vizite în teren.

Conform regulamentului, primele trei sate care au acumulat cele mai mari punctaje, respectiv Răşinari (judeţul Sibiu), Biertan (judeţul Sibiu) şi Ciocăneşti (judeţul Suceava) au fost propunerile României pentru concursul derulat de OMT, calificându-se astfel în etapa desfăşurată la nivel mondial.