Rareş Bogdan, despre PNRR: Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles

Elena Marinescu 10/05/2021 | 21:27 Ştiri
Rareş Bogdan, despre PNRR: Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, a declarat, luni seară, că PNRR este ”un adevărat Plan Marshall pentru România”, întrucât niciodată ţara nu a beneficiat de sume atât de importante de bani pentru proiecte.

Rareş Bogdan a precizat că mare parte din bani sunt fonduri nerambursabile, iar pentru restul sumei România va plăti o dobândă de 0,5%. ”Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”, a declarat Rareş Bogdan.

Întrebat, luni seară, la B 1 TV, care este termenul limită de depunere a PNRR la Bruxelles, Rareş Bogdan a afirmat: ”29 în această lună, practic până la 1 iunie el trebuie depus. 29 este ultima zi în care se poate trimite, până acum au trimis 14 ţări”.

Rareş Bogdan afirmat că PNRR este ”un adevărat Plan Marshall pentru România”. ”Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România în istoria ei nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară pe care românii trebuie să o ştie. Cel mai important lcuru – 14,5 miliarde din aceşti bani sunt bani nerambursabili, iar celelalte 14,7 iliarde sunt banin pe cre Roomânia îi ia cu o dobândă, fiţi foarte atenţi, de 0,5%. Este cu 0,3 % mai mult decât ia Comisia”, a mai declarat liderul liberal.

Potrivit News.ro, acesta a explicat că problema infrastructurii ”pare ciudată pentru Comisie”, care nu înţelege de ce România are nevoie de 4 miliarde de euro pentru rutier. ”Noi nu avem rezolvată această problemă. Noi nu avem străpunse regiunile istorice, noi trebuie să finanţăm A 7 şi A 8, să continuăm Corodorul 4”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă proiectul referitor la irigaţii poate fi salvat, Rareş Bogdan a afirmat: ”Da. Aici este marea bătălie”. ”Miercuri este o zi plină la Bruxelles în care, practic, reprezentanţii României se vor întâlni cu principalii comisari şi vor discuta subiectele legate de energie – că, de asemenea, România are peste 40% din comunităţi nelegate la reţelele de gaze. Aceeaşi problemă o avem cu irigaţile, unde Comisia a spus iniţial că finanţările se fac pentru apa desalinizată.

Noi nu putem duce apă desalinizată, atâta timp cât avem ape curgăarte. Era o problemă legată de viitorul Europei şi de faptul că, în următrii 30 de ani, se va pierde peste 25% din ceea ce înseamnă astăzi debite de apă curgătoare (… ) Am explicat aceste lucruri, Florin (premierul Florin Cîţu- n.r) va veni cu o mare victorie de la Bruxelles”, susţine Rareş Bogdan.

Acesta anunţ că premierul va face joi o conferinţă de presă pentru a przenta rezultatele viztei la Bruxelles. ”Va fi o negociere politică, din punct de vedere tehnic România întruneşte toate criteriile”, a mai declarat Rare Bogdan.

Premierul Florin Cîţu pleacă marţi seară la Bruxelles, urmând a avea o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.