Raport UE: tot mai puțini români reușesc să-și plătească facturile la timp

Elena Marinescu 06/12/2019 | 12:14 Ştiri
Raport UE: tot mai puțini români reușesc să-și plătească facturile la timp

Românii sunt printre cetățenii Uniunii Europene care reușesc cu greu să plătească facturile la timp, arată un raport european. Cercetarea scoate în evidenţă faptul că aceştia nu au suficienţi bani, dar nici nu sunt obișnuiți să facă economii.

De altfel, peste jumătate dintre cei chestionați susțin că rămân cu mai puțin de o treime din venituri după plata tuturor facturilor și obligațiilor lunare. La nivel european, Germania și Danemarca se află pe primele locuri în ceea ce privește capacitatea de plată a facturilor.

Românii şi grecii au uitat de puşculiţă

Patru din zece români au intarziat cel puțin o dată să plătească facturile la timp în ultimele douăsprezece luni, arată un raport realizat pe un eșantion de peste 24.000 de cetățeni europeni. Fie au uitat, fie nu au avut suficienți bani. Cei care plătesc la timp susțin însă că rămân cu puține fonduri în buzunare.

Specialiștii în finanțe recomandă cât se poate să evităm risipa mai ales la utilități și să încercăm să punem bani deoparte, indiferent de sumă. Creșterea facturilor are și un efect negativ asupra stării generale a plătitorilor, susțin jumătate dintre repondenți.

Raportul mai arată că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul economisire. Doar grecii pun mai rar și mai puțini bani deoparte decât noi.

Cât și de unde se împrumută românii? O cincime din cei care au răspuns sondajului se împrumută lunar cu sume cuprinse între 10% și 25% din salariu. Iar sursele pentru împrumut sunt prietenii (72%), banca la care au conturile (23%) și 8% de la instituții financiare nebancare.

Libertatea de credit este un indicator care ia în calcul frecvența împrumuturilor, ponderea valorii acestora și venitul gospodăriei. Pe primele locuri, în Europa, se află Ungaria și Cehia, iar pe ultimele poziții sunt Danemarca și Olanda.

Cât economisesc românii? Media sumelor economisite este de 11% din salariu. Iar obiectivele avute în vedere pentru sumele economiste sunt: cheltuielile neprevăzute, vacanțele, siguranța vieții și momentul pensionării.

Cu toate acestea, doar 30% din românii chestionați sunt încrezători că vor avea un stil de viață confortabil, iar 72% dintre români nu pot susține o cheltuială neprevăzută mai mare de un salariu. În aceste condiții, România se află pe penultimul loc.