Ştiri

Raport SVN: Peste 58% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru au fost cumpărate cu cash

Peste 58,2% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru din 2023 au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la o finanțare ipotecară, relevă un raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Astfel, procentul locuințelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel național în primele trei luni din 2023 a fost de cel mult 41,8%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare.

Dintre cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cel mai mare procent de locuințe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Brașov, unde peste 69,5% dintre casele și apartamentele vândute în primele trei luni din 2023 au fost cumpărate cu cash. Concomitent, cel mai mic procent de tranzacții realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuințele tranzacționate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, mai relevă analiza SVN.

Peste 50,2% din tranzacțiile cu locuințe încheiate în București și Ilfov în trimestrul I au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, în timp ce un procent de cel mult 49,8% dintre locuințele vândute au fost cumpărate prin credit ipotecar.

”România are un potențial de dublare sau triplare a pieței ipotecarelor în următorul deceniu, ținând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deține din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge și la 40%. Credem în potențialul pieței și astfel am decis să ne extindem la nivel regional, având în plan să deschidem birouri în mai multe centre regionale mari din țară”, a declarat Cătălin Marin, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Astfel, SVN Credit, compania specializată în consultanță financiară și finanțări ipotecare din cadrul SVN Romania, a deschis un prim birou regional în Timișoara, unde activează deja trei consultanți specializați în acordarea de finanțări ipotecare. Aproximativ 44,2% din locuințele vândute în primele trei luni din 2023 la nivelul județului au fost achiziționate prin credit ipotecar, Timișul fiind a doua cea mai mare piață ipotecară la nivel național după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea București – Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanța și Brașov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale sintetizate de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, volum care este cu 1,3% comparativ cu perioada similară din 2022.

2023 a debutat cu o creștere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022, mai relevă analiza companie.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro. SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și liderul segmentului rezidențial. Compania deține birouri locale în Brașov, Cluj – Napoca și Covasna. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanți imobiliari și personal administrativ.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies