RAPORT. Războiul din Ucraina duce economia rusă cu 15 ani înapoi

Elena Marinescu 09/06/2022 | 17:20 Ştiri
RAPORT. Războiul din Ucraina duce economia rusă cu 15 ani înapoi

Economia rusă se va contracta cu 15% anul acesta şi cu 3% în 2023, deoarece efectele sancţiunilor occidentale, ale exodului companiilor, „migraţiei creierelor” ruseşti şi colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice.

Aceasta este concluzia unui amplu raport privind situaţia economiei Rusiei în urma invadării Ucrainei în 24 februarie, publicat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.

Potrivit analizei, IIF nu se aşteaptă în următoarele luni la o încetare a focului şi apreciază că probabil sancţiunile vor fi extinse şi înăsprite, transmite Reuters, citată de Agerpres. Sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei au dus la „dezintegrarea totală a 30 de ani de investiţii”, le-a spus jurnaliştilor Elina Ribakova, adjunctul economistului şef al IIF.

Oficialul a adăugat: „Aceasta este cifra pe care o estimăm în privinţa distrugerii lanţurilor valorice din ultimii 15 ani”, iar, dacă Europa nu va mai fi dependentă de exporturile ruseşti de energie, pe termen mediu economia Rusiei va fi şi mai mult lovită.

Deşi economia rusă încetineşte semnificativ şi puterea de cumpărare a populaţiei s-a redus, creşterea preţurilor la gaze şi ţiţei – principalele exporturi ale Rusiei – a majorat excedentul de cont curent al ţării în ultimele luni la un nivel record. Ribakova a explicat că excedentul, precum şi aprecierea rublei după prăbuşirea iniţială, nu ar trebui să fie din greşeală apreciate ca dovezi ale evoluţiei peste aşteptări a economiei Rusiei.

În timp, impactul sancţiunilor va şi mai puternic, în special dacă Europa reduce semnificativ importurile ruseşti de energie, deşi va fi nevoie de luni de zile, dacă nu de ani, a apreciat oficialul IIF. IIF estimează că formarea brută de capital fix în Rusia ar urma să scadă cu 25% în 2022, importurile cu 28% şi exporturile cu 25%.