RAPORT: Preţul energiei electrice a crescut de patru ori în 2021, în Europa Occidentală

Elena Marinescu 14/01/2022 | 20:05 Ştiri
RAPORT: Preţul energiei electrice a crescut de patru ori în 2021, în Europa Occidentală

Creşterea prețului la gaze şi drepturi de emisii CO2 în Uniunea Europeană, în 2021, a provocat o apreciere fără precedent a preţurilor la electricitate și gaze naturale, care au ajuns să fie de patru ori mai mari comparativ cu anii anteriori în Spania, Franţa, Germania sau Regatul Unit.

Creşterea a fost una generalizată în toate marile economii avansate din zona UE, astfel că, potrivit indicelui Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), majorarea a fost de chiar 64% dacă se compară cu această perioadă de referinţă, dar în nicio regiune atât de afectată ca Europa Occidentală.

În raportul său semestrial privind pieţele de electricitate globală, publicat în cursul zilei de vineri, IEA semnalează că în ţările nord-europene preţurile angro au fost în ultimul trimestru din 2021 aproape triple faţă de cele din ultimele trei luni din anii 2016-2020. Dar, cu o medie de 96 de euro pe MWh, preţurile din această regiune au rămas la jumătate faţă de cele din Europa Occidentală.

În SUA sau în Japonia, creşterile din ultimul trimestru al anului trecut au fost de +75%, respectiv +80%. În Australia aceasta a ajuns la +174% în trimestrul al doilea, din cauza problemelor legate de lipsa de cărbune, chiar și așa s-au rezolvat şi asta s-a tradus ulterior printr-o scădere de -50% până în trimestrul patru.

China, responsăbilă pentru jumătate din creșterea mondială a consumului

După ce a scăzut în cursul anului 2020, din cauza crizei provocate de pandemia cu virusul Sars-Cov-2, cererea globală de electricitate a crescut în anul 2021 cu +5,7%, ceea ce reprezentat cel mai mare avans într-un an, avansul fiind de 1.500 terawatti. În termeni relativi, acesta a fost cel mai semnificativ începând din 2010, când lumea se recupera după criza financiară. Numai China a fost responsabilă pentru jumătate din această creştere mondială a consumului, arată sursa citată de Agerpres.

Pentru a răspunde la această cerere globală, s-a recurs în special la cărbune, fiind sistemul care generează cel mai mult dioxid de carbon. Consecinţa a fost că 2021 a devenit anul în care electricitatea a atins recordul de emisii de gaze cu efect de seră, cu o creştere de 6,8%, în contextul în care statele s-au angajat să reducă din consumul de CO2 până în anul 2050.