Ştiri

RAPORT. Pandemia a sporit apetitul pentru investiţiile directe ale fondurilor suverane

Investiţiile directe realizate de fondurile suverane de investiţii în 2020 aproape s-au dublat comparativ cu 2019, ajungând la 65,9 miliarde de dolari, o parte importantă din aceste investiţii fiind realizată acasă, în condiţiile în care fondurile au încercat să contracareze impactul crizei COVID-19 asupra economiilor lor.

Potrivit unui raport publicat de International Forum of Sovereign Wealth Funds (IFSWF), pentru prima dată, fondurile de economii au investit în 2020 mai puţin decât fondurile suverane de dezvoltare şi fondurile hibride. În mod normal, fondurile de economii au mandatul de a livra randamente pe termen lung prin investiţii pe pieţele financiare în timp ce fondurile de dezvoltare sunt concentrate mai mult pe dezvoltarea economiilor lor locale.

Investitorii instituţionali, inclusiv fondurile suverane, au intrat în pandemie cu niveluri mari de lichidităţi. În consecinţă, erau pregătite să îşi susţină economiile locale sau să facă achiziţii oportuniste pe pieţele internaţionale cu dificultăţi”, se arată în raportul IFSWF.

Anul trecut, fondurile suverane au realizat investiţii directe în valoare de 48,6 miliarde de dolari în acţiuni, mai mult decât dublu faţă de 2019, în timp ce 9,1 miliarde de dolari au investit în imobiliare şi 8,2 miliarde de dolari în infrastructură, susţine IFSWF.

Multe dintre fondurile suverane de investiţii au fost solicitate să susţină afacerile locale în urma pandemiei. De exemplu, fondul suveran al Turciei a injectat 21 miliarde de lire (2,5 miliarde de dolari) în trei bănci de stat iar fondul Temasek Holdings din Singapore a participat la emisiunea de obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari lansată de Sembcorp Marine.

Aceste investiţii în susţinerea afacerilor locale s-au adăugat sumelor pe care guvernele le-au scos din fondurile suverane. De exemplu, în luna august a anului trecut Ministerul de Finanţe din Chile a scos 1,1 miliarde de dolari din fondul suveran pentru a putea rambursa datoria externă.

Raportul IFSWF mai arată că, în 2020, ca o consecinţă a pandemiei, fondurile suverane au alocat 22% din capitalul lor spre investiţii directe pe pieţele lor locale, comparativ cu o medie de aproximativ 13% în anii precedenţi.

Elena Marinescu

Recent Posts

Angela Merkel va publica o carte de memorii la sfârşitul lui noiembrie

„Libertate. Amintiri 1954-2021”, reflecţiile asupra parcursului personal şi public al Angelei Merkel, fost cancelar federal…

8 minute ago

BNR menține ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţă luni, a hotărât menţinerea…

o oră ago

Asociația Zi de Bine și NEPI Rockcastle au amenajat Parcul Dorului, în Târgu Mureș, cu arbori plantați în memoria oamenilor dragi

Asociația Zi de Bine și NEPI Rockcastle au inaugurat Parcul Dorului, în memoria persoanelor dragi,…

o oră ago

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea unor companii Parmafood de către Aquila Part Prod Com

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Aquila Part Prod Com SA intenţionează să preia…

2 ore ago

Acord de mediu pentru amplasarea a 31 de turbine eoliene în județul Vaslui

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) anunţă că un alt proiect-gigant de producţie a energiei…

3 ore ago

QOOBISS: ”Implementarea soluțiilor e-KYC poate crește numărul clienților operatorilor telecom cu până la 20%”

Implementarea soluțiilor de tip e-KYC (electronic-Know Your Customer) poate genera o creștere a numărului clienților…

3 ore ago

Acest website folosește cookies