Ştiri

Raport OMS: Tulpina africană Omicron înlocuiește varianta Delta

Procentul cazurilor globale cu varianta Delta a coronavirusului este în scădere, pentru prima dată de când i s-a dat acest nume în aprilie, în timp ce noua variantă Omicron îşi continuă avansul, fiind deja prezentă în focarele cu transmitere comunitară, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS notează că deşi majoritatea cazurilor de infecţie cu Omicron identificate din noiembrie în peste 70 de ţări sunt asociate călătoriilor în străinătate, deja au început să apară focare de contagiere intracomunitară.

Organizaţia subliniază de asemenea că varianta Delta, care la jumătatea anului era deja dominantă la nivel global şi înainte de Omicron concentra secvenţierile în proporţie de 99,8% a cazurilor, acest procent a scăzut acum la 99,2%, potrivit estimărilor realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID, parteneră a OMS.

Progresie rapidă a ratei de transmitere

Dintre 879.000 de cazuri secvenţiate de GISAID în ultimele 60 de zile, marea majoritate (872.000) au fost cu varianta Delta, însă Omicron a fost constatată deja în 3.755 de cazuri (0,4%), în condiţiile în care în urmă cu o săptămână acest procent era de 0,1%, fapt ce indică o progresie rapidă. Actualele evidenţe, potrivit raportului, arată că varianta Omicron ia avans în faţa Delta în ce priveşte transmiterea şi o face mai rapid, potrivit Agerpres.

Acest lucru s-a văzut nu doar în ţările cu incidenţă relativ scăzută a infectărilor cu Delta, precum Africa de Sud, prima ţară unde a fost detectată noua variantă, ci şi în ţările unde Delta reprezenta un procent înalt al cazurilor, precum Marea Britanie, se arată în raportul OMS.

Noua variantă pare să afecteze eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19

În analiza sa asupra Omicron, OMS reiterează că varianta pare să afecteze eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 şi transmiterea, precum şi riscul de reinfectare (posibilitatea ca o persoană care a avut COVID-19 să se îmbolnăvească din nou).

Studii preliminare independente ale OMS au arătat că Omicron scade protecţia împotriva reinfectării a patru dintre vaccinurile anti-COVID-19, precum cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi de Johnson &Johnson.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies