Randamentele mai mari și piața încă „tânără” devin magnet pentru investiții de sute de milioane de euro în birouri, locuințe și malluri în provincie

Andreea Neferu 07/05/2018 | 12:13 Companii
Randamentele mai mari și piața încă „tânără” devin magnet pentru investiții de sute de milioane de euro în birouri, locuințe și malluri în provincie

Se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici. Adaptată la imobiliarul românesc, zicala nu e departe de o realitate în care orașele secundare nu doar că au devenit un magnet pentru investiții semnificative, dar și aduc randamente mai mari față de cele din Capitală.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

Studiu de caz: Timișoara, reședința unuia dintre județele cu cel mai mic șomaj din țară (1% față de o medie națională de 4,6%) și unul dintre puținele centre urbane din România conectate la o autostradă, a atras în ultimii ani nenumărate investiții ale unor companii din industrie, IT sau servicii. Un prim efect, salariile au crescut, iar câștigul mediu net lunar din Timiș a ajuns anul acesta la peste 2.600 de lei, peste media națională de sub 2.500 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică. Odată rostogolit, bulgărele de ză­padă a atras și o creștere exponențială a numă­ru­lui inves­tițiilor imobiliare din ora­șul de pe Bega, unde s-au anunțat proiecte de lo­cuințe, birouri sau retail în valoare de sute de mili­oane de euro. Acestea sunt dezvoltate de antreprenori locali precum Iulian Dascălu, Ovidiu Șandor sau Virgil Torno­reanu, dar și de investitori străini cum ar fi NEPI Rockcastle, care a construit un pro­iect de retail, sau grupul ceh CTP – care deține parcuri logistice. Iar situația se re­petă, la scară mai mare sau mai mică, și în orașe precum Iași, Cluj-Napoca sau Brașov.

Practic, după ce Bucureștiul a luat mul­tă vreme caimacul investițiilor imobi­liare de anvergură, a venit timpul centrelor urbane de mai mici dimensiuni din țară să își facă loc pe harta real estate-ului românesc. Deocamdată, antreprenorii locali sunt cei care „conduc“ plutonul în provincie pe segmentul de birouri și locuințe, în timp ce dezvoltatorii străini se orientează către retail sau logistică. „Creșterea econo­mică a întregii țări devine cu atât mai dura­bilă cu cât este susținută de dezvoltarea orașelor regionale, care ar acționa drept poli de creștere pentru întregi orașe și comune din jurul lor“, spune Anca Svoronos, senior associate investment & debt advisory, în cadrul companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.
← Close