Raiffeisen Bank micșorează la 20% avansul pentru creditele imobiliare în lei

Gabriel Bucur 08/11/2016 | 17:27 Ştiri
Raiffeisen Bank micșorează la 20% avansul pentru creditele imobiliare în lei

Raiffeisen Bank reduce avansul pentru creditele imobiliare în lei la 20%, după ce, în ianuarie, l-a majorat la 35%, pe fondul controverselor iscate, pe-atunci, de proiectul Legii dării în plată.

Raiffeisen lansează un credit imobiliar în lei cu un avans care pornește de la 20%. Potrivit comunicatului emis de bancă, noul credit are o dobândă fixă în primii șapte ani – de 5,25% pe an pentru clienții de casă și 5,5% pentru cei standard – și avans care pornește de la 20%. De asemenea, creditul poate fi acordat și cu dobândă variabilă, respectiv ROBOR la trei luni + 3% pentru clienții de casă și ROBOR la trei luni + 3,25% pentru cei standard.

Posibilitatea de a avea dobândă fixă timp de șapte ani protejează clientul, în toată această perioadă, de variațiile dobânzii, ținand cont că ROBOR e la un minim istoric acum. În același timp, ne-am preocupat să oferim clienților o alternativă viabilă la creditul Prima Casă”, a declarat Vladimir Kalinov, vicepreședinte Aria Retail, Raiffeisen Bank.

Noul credit imobiliar este oferit în funcție de indicatorii imobiliari și economici ai zonelor. Persoanele din orașele mari, în special, vor beneficia de un avans de 20% pentru creditele acordate până la 30 de ani, care este și perioada maximă pe care sunt acordate creditele. Avansul maxim solicitat de bancă poate ajunge la 45%, iar suma acordată este cuprinsă între 5.000 și 300.000 de euro, echivalent în lei.

Raiffeisen Bank are în portofoliul de clienți circa două milioane de persoane fizice, 96.000 de IMM-uri și 8.000 de companii.

Raiffeisen a deschis calea spre creșterea avansurilor

Legea dării în plată a fost adoptată de Camera Deputaților în 13 aprilie și a intrat în vigoare în 13 mai. Însă tonul majorării avansurilor a fost dat, mult mai devreme, de Raiffeisen, care a operat modificarea încă din ianuarie: 35% pentru creditele în lei și 40% pentru cele în euro.

În scurt timp, băncile care controlează 80% din piață s-au aliniat. UniCredit, ING și Garanti au cerut un avans de 25%, Alpha – de 30%, Bancpost – de 33%, Banca Transilvania a majorat la 30-35%, în funcție de monedă și garanție, CEC a majorat avansul la 30%, dar l-a redus în septembrie, pentru patru luni, la 20%.

De-a lungul anului, pe fondul încetinirii creditării, multe bănci și-au revizuit poziția.

BCR, cea mai mare băncă după active, a majorat, în mai, avansul de la 15% la 35%. În august, banca a decis să revină asupra deciziei și a redus avansurile la 25%, în orașele mari, și chiar la 15%, pentru creditele pe 20 de ani.

Similar a procedat și BRD. Banca a redus avansul de la 35% la 15%, ca înainte de adoptarea legii, pentru creditele ipotecare în lei sub 250.000 de euro, cu condiția ca viitorii debitori să aducă o garanție suplimentară pe lângă imobilul care face obiectul creditului.

De asemenea, Piraeus Bank a redus avansul la jumătate, după ce îl majorase la 40% – cea mai dură reacție din piață, după introducerea legii.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.