Rafila schimbă strategia anti-COVID: O parte din restricţii vor fi reduse până la sfârşitul lunii martie

Elena Marinescu 24/01/2022 | 19:41 Ştiri
Rafila schimbă strategia anti-COVID: O parte din restricţii vor fi reduse până la sfârşitul lunii martie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie vor fi luate măsuri de relaxare. Până atunci, acesta a precizat că vârful valului 5 ar putea fi observat în perioada 10 – 15 februarie.

Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situaţie în Bucureşti şi încercăm să găsim soluţii, chiar temporare, pentru continuarea activităţii şi ca pacienţii să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem 2 diferenţe.

E adevărat că proporţia de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienţii internaţi cu alte boli şi care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ţi continui activitatea şi înseamnă relocarea de personal de pe alte secţii. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unităţi, cu asistenţă de la DSP şi Ministerul Sănătăţii. Ne pregătim şi pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ţinem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Opinia ministrului este că vârful acestui val se va observa în perioada 10 – 15 februarie, iar după numărul cazurilor va scădea. „Cred că până la sfârşitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Şi lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunţăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

Aş vrea să va anunţ în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări şi în concordanţă cu interesele de sănătate publică, dar şi cele care ţin de funcţionarea economiei în România”, a adăugat ministrul.