Ştiri

Rafila: Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente

Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi tratamente oncologice, a anunţat ministrul Alexandru Rafila marţi într-o conferinţă de presă.

 

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat ministrul Rafila.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente. „În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat Rafila.

De ce lipsesc medicamentele din farmacii

Alexandru Rafila a declarat că în această perioadă se înregistrează o creştere a numărului de viroze respiratorii care afectează de multe ori copiii, menţionând că există şi o presiune asupra producţiei medicamentelor din cauza inflaţiei şi a costurilor cu materiile prime.

Potrivit ministrului, sunt producători care au notificat că au dificultă în producerea de medicamente antiinflamatorii şi antifebrile. „În ceea ce priveşte problema aprovizionării cu unele medicamente. Aţi văzut că ieri am dat publicităţii o listă cu diversele variante de produse antiinflamatorii şi antifebrile de utilizare pediatrică pentru că, într-adevăr, există producători care ne-au notificat că au dificultăţi în a produce aceste medicamente, cazul deja foarte mult mediatizat al Panadolului.

Există multe alte alternative terapeutice, de asta am fost dat publicităţii această listă, încât oamenii să fie informaţi, au şi alte soluţii la dispoziţie, dar este o problemă globală. Nu doar România este afectată. După doi ani de pandemie, în care circulaţia virusurilor, în general, a fost foarte mult încetinită sau chiar stopată, pentru că măsurile luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus au stopat şi alte virusuri să circule, în acest an, tocmai datorită acestei situaţii generate de pandemie, avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii.

Sunt numeroase viroze respiratorii, afectează de multe ori copiii. E o situaţie generală în Europa, în Statele Unite şi există, datorită creşterii consumului de medicamente, anumite probleme”, a transmis ministrul Sănătăţii.

„A crescut foarte mult şi preţul materiilor prime”

El a adăugat că a crescut foarte mult şi preţul materiilor prime. „Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global şi cele două furnizoare de materii prime, care sunt India şi China, ele furnizează 90 la sută din substanţele active care sunt incorporate în aceste medicamente, au crescut foarte mult preţul acestor materii prime şi lucrul ăsta creează o presiune asupra producătorilor”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a amintit că a emis un ordin de ministru prin care a permis majorarea preţului la medicamentele unice. „Ce am făcut noi? În primul rând, printr-un ordin de ministru care a fost adoptat deja în 8 decembrie am permis majorarea preţului la medicamentele unice pentru anumită substanţă activă, adică acolo unde există un singur medicament, să poată să aibă un preţ mai mare.

Iar în transparenţa decizională se găseşte un alt ordin de ministru care va fi adoptat curând şi care va avea un anumit impact şi bugetar, care face ca revizuirea preţurilor la medicamente să ţină cont de situaţiile în care produsul de referinţă la care era calculat preţul practic nu mai există în România şi era o situaţie artificială în care referinţa după care se calcula preţul, de fapt, nu exista şi lucrul ăsta l-am înlăturat, iar în perioada imediat următoare vom stabili, bineînţeles, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, o metodologie, o nouă metodologie de stabilire a preţurilor care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar datorită necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţului cu care ele sunt vândute în România”, a mai declarat Rafila.

Elena Marinescu

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

o zi ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

o zi ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

o zi ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

2 zile ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

2 zile ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

2 zile ago

Acest website folosește cookies