Rafila, despre vacanțele în Grecia sau Bulgaria: „E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”

Elena Marinescu 03/06/2020 | 20:06 Ştiri
Rafila, despre vacanțele în Grecia sau Bulgaria: „E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”

Mai multe țări a căror economie se bazează pe turism, între care Grecia şi Bulgaria, iau măsuri în ceea ce privește reluarea activității turistice din 15 iunie, respectiv 1 iulie. Deși dxistă încă temeri legate de transmiterea noului coronavirus, reprezentantul României la OMS, dr. Alexandru Rafila, dă asigurări că riscurile sunt scăzute pentru cei care vor să-şi facă vacanțele în aceste destinaţii.

Dr. Rafila a declarat că, deși cazurile de infectare se mențin pe o pantă descendentă, situația nu permite încă o relaxare completă. Restricțiile vor fi ridicate treptat, pentru că riscul de îmbolnăvire nu a dispărut și pot apărea oricând noi focare. Deși sezonul cald nu ar favoriza virusul, nu există dovezi clare care să ateste că în această perioadă virusul și-ar schimba caracteristicile și că transmisibilitatea este mai mică.

În ceea ce privește cifrele, Rafila a adăugat că, în România, rata de transmitere se menține în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea țărilor din UE și din Europa. Astfel, el a vorbit despre vacanțele în Grecia sau Bulgaria și riscul pe care îl prevăd acestea. Deși „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, Rafila a precizat că șansa de a ne infecta în una dintre aceste două țări este mai mică decât în Români, acestea având o incidență mai mică a infecției.

„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice.”, a subliniat Alexandru Rafila.

Potrivit Agerpres, Grecia și Bulgaria redeschid sezonul turistic de la 1 iulie. Autoritățile îi asigură pe turiști că vor avea parte de o vacanță în siguranță și vor adopta toate măsurile de prevenire necesare pentru a evita evenimentele neplăcute.