Ştiri

Rafila continuă disputa cu Arafat pe tema angajaţilor din sistemul medical de urgenţă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, continuă disputa cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Rafila a afirmat joi, într-o conferință de presă la minister, că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte”.

„Mie mi se pare foarte ciudat ca cineva care a coordonat de opt ani de zile pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină după opt ani şi să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicină de urgenţă”, a declarat Alexandru Rafila, cu referire la șeful DSU, Raed Arafat.

„Chestiunile acestea trebuie lămurite şi sunt de acord să îmi asum şi Ministerul Sănătăţii să îşi asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesionişti din sănătate, nu numai medicina de urgenţă. Lucrul acesta este clar, trebuie să se întâmple pregătirea în domeniul medicinei de urgenţă. Este clar o atribuţie a Ministerului Sănătăţii. Ne-o asumăm, dar trebuie să facem, probabil, şi anumite modificări legislative”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății mai spune că „decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii. În momentul de faţă nu este la Ministerul Sănătăţii.”

Raed Arafat a declarat, în contextul disputelor cu Alexandru Rafila, că dacă deranjează, soluţia este simplă, având în vedere că este numit pe funcţie, nu este nici ales şi nici nu ocupă funcţia prin concurs. Potrivit b1.ro, acesta a combătut şi afirmaţia ministrului Alexandru Rafila potrivit căreia unităţile de primiri urgenţe şi ambulanţa sunt structuri finanţate de Ministerul Sănătăţii: ”Nu finanţează Ministerul Sănătăţii, finanţează bugetul de stat prin diferite instituţii”.

”Dacă persoana doctorului Arafat deranjează, eu sunt într-o poziţie numită, nu sunt nici ales, nici pe concurs, sunt numit. Dacă eu sunt cel care deranjez şi dacă eu dispar şi sistemul poate fi lăsat să meargă mai departe, atunci soluţia e simplă: depersonalizează sistemul de persoana lui Arafat şi sistemul merge mai departe. Dar nu distrugi sistemul în ideea că depersonalizezi, dacă l-am dezintegrat. Nu, asta nu e depersonalizare, e dezintegrare”, a adăugat Arafat.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies