Raed Arafat: Nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019

Elena Marinescu 10/11/2020 | 22:50 Ştiri
Raed Arafat: Nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019

Dr. Raed Arafat consideră că noile măsuri adoptate de autorităţi pentru reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2 sunt eficiente, însă subliniază importanţa respectării acestora de către toată lumea.

”Orice regulă este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri”, a afirmat Arafat, precizând că ”dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”.

Raed Arafat a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, dacă crede că ultimele măsuri de limitare a pandemiei sunt moi şi a precizat: ”Eu aş spune că măsurile au fost luate pe plan general, şi asta e foarte bine, nu putem spune că e o măsură moale când generalizezi masca peste tot. Şi asta dacă se respectă, în sine, este una dintre cele mai importante măsuri. Mai sunt alte măsuri care s-au luat. Limitarea circulaţiei pe anumite ore, declararea programului de muncă, astea nu putem să spunem că sunt măsuri moi, dar au nevoie de timp să producă efect şi trebuie să le dăm acest timp, care e de o lună cum au zis şi epidemiologii”.

„Trebuie să înţelegem că noi lucrăm împreună cu toţi”

Arafat a subliniat că este foarte important ca măsurile să fie respectate. ”Din păcate, ce observ, însă, că orice regulă care se vine cu ea este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri, uneori. Noi trebuie să înţelegem că noi lucrăm împreună cu toţi, de la cetăţeanul individual până la instituţii, companii, lucrăm împreună. Dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”, a afirmat Arafat, referindu-se şi la amendamentul votat de parlamentari care să permită funcţionarea pieţelor în spaţii închise.

Şeful DSU a explicat că, la finalul a 30 de zile, se poate face o nouă analiză, se poate veni cu alte măsuri, ori să se renunţe la unele restricţii care nu au avut impactul scontat. Raed Arafat a subliniat că măsurile luate de România nu diferă de măsurile luate în alte ţări, arătând că ”nimeni nu ia toate măsurile deodată”, ci acestea sunt luate în aşa fel încât impactul economic să nu fie unul major.

„Nu vor fi sărbători ca altădată”

Secretarul de stat în MAI a atras atenţia că nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019: „Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat.

Arafat a explicat că, fără îndoială, transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte. Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a explicat: ”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc.

Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.

300 de ventilatoare, aşteptate să sosească în România

Raed Arafat a mai declarat că s-au căutat în permanenţă soluţii pentru pacienţii cu forme grave de COVID-19. ”Am transportat de peste tot este tot. Am transportat de la Bucureşti la Bârlad, la Iaşi, de la Giurgiu am transportat la Medgidia, de la Bucureşti la Medgidia, am transportat pacienţi de la Cluj la Mureş, de la Cluj, la Arad şi la Timişoara.

În ultima perioadă, cum se eliberează locuri şi ştim că sunt cazuri în aşteptare, noi am transportat. Numai că şi acum trebuie să luăm în considerare inclusiv condiţiile meteo pentru că ce era uşor de transportat pe calea aerului, folosind elicopterele Ministerului de Interne, în condiţii de ceaţă nu mai putem să facem şi atunci încercăm să găsi soluţiile cât mai aproape”, a declarat Arafat.

Întrebat dacă România va ajunge să ducă pacienţi în alte ţări pentru a fi trataţi pentru COVID-19, secretarul de stat din MAI a răspuns: ”Nu ştiu dacă vom avea unde, având în vedere că celelalte ţări deja se confruntă cu probleme, unele chiar mai grave decât noi. Deci, teoretic, se poate, practic, depinde de ce locuri pot oferi alte ţări, dacă va fi cazul”.

Raed Arafat a explicat că la nivel naţional nu toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate, deşi 1.093 de internaţi cu COVID-19 sunt secţiile ATI. El a precizat că 319 ventilatoare erau libere la nivel naţional, marţi după-amiază, el explicând că acestea sunt ventilatoare ”fără pacienţi conectaţi la ele”.

El a mai precizat că autorităţile din România semnează un contract pentru 300 de ventilatoare care vor începe să sosească ”în scurt timp”, iar România poate împrumuta ventilatoare dintr-un stoc european, unde sunt 240 de ventilatoare libere.

”Nu am teamă că ducem lipsă de ventilatoare la acest moment. Rămâne problema personalului pentru care am găsit mai multe soluţii, inclusiv cu rezidenţii”, a explicat Arafat, adăugând că dacă aceşti tineri medici vor lucra împreună cu medici specialişti, vor putea asigura asistenţa pentru toate aceste paturi cu ventilatoare.