Raed Arafat intervine peste autorităţile din Timiş şi ordonă prelungirea carantinei

Elena Marinescu 21/03/2021 | 19:14 Ştiri
Raed Arafat intervine peste autorităţile din Timiş şi ordonă prelungirea carantinei

Grupul de Comunicare Strategică anunţă că Raed Arafat, şeful DSU, a decis prelungirea carantinei în Timişoara şi alte patru localităţi, deşi autorităţile locale din judeţ deciseseră prin vot anularea restricţiilor. Până în prezent, această decizie este una fără precedent.

Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00.

Această decizie a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus, în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor și recomandărilor INSP”, precizează GCS într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național.

Decizia carantinei, motiv de dispută politică

În Timişoara, rata de infectare este de 8,19/1.000 de locuitori, duminică, 21 martie, la fel ca în ziua precedentă. După ce prelungirea carantinei pentru Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut la vot în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, primarul Dominic Fritz declara că DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru localităţile cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru cele cu primari PNL.

Sunt absolut uimit de conotaţia politică a acestor decizii”, declară el, adăugând că deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate şi ca oamenii să le înţeleagă şi să le urmeze şi că nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a afirmat că sâmbătă seara, în CJSU Timiş a fost eliminată măsura nedreaptă a carantinării Timişoarei şi a zonei periurbane. El a adăugat că simte „tristeţe şi multă părere de rău pentru stresul pus pe copii şi părinţi, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în creştere”.

La rândul său, prefectul de Timiş Zoltan Nemeth a anunţat că, în şedinţa CJSU Timiş de sâmbătă seara, a votat pentru prelungirea măsurilor de carantinare în Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc pe o perioadă de 7 zile, „având în vedere incidenţa şi propunerile DSP, cât şi situaţia faptică din spitale, deoarece considerentele instituirii măsurii de carantinare de acum 2 saptamani nu s-au schimbat”.

Viceprimarul Timişoarei, liberalul Cosmin Tabără, a precizat că nu este acord cu măsura carantinării oraşului şi că alte măsuri trebuiau luate cum ar fi creşterea locurilor la ATI, ridicarea nivelului de vaccinare şi prevenţia în preîntâmpinarea SARS-CoV-2.

El a adăugat că măsura carantinei „impusă Timişoarei doar a iritat, a umplut magazinele mari de oameni, a creat o discrepanţă între privat şi stat, a adus mari prejudicii sectorului privat, mult lovit din punct de vedere economic în ultimul an”.