Raed Arafat forţează vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale, a profesorilor și a altor categorii profesionale expuse

Elena Marinescu 08/10/2021 | 21:45 Ştiri
Raed Arafat forţează vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale, a profesorilor și a altor categorii profesionale expuse

Raed Arafat a declarat vineri seara că doreşte impunerea vaccinării obligatorie prin lege pentru cadrele medicale, profesori și pentru alte categorii supuse riscului.

Noi nici nu procedăm ca alte țări care au impus deja vaccinarea pentru cadrele medicale sau profesori, ci oferim alternativa testării. Aceasă impunere însă nu se poate face decât prin lege în Parlament”, a declarat Arafat la Digi 24.

Şeful DSU a anunțat că legea vaccinării obligatorii este discutată la Ministerul Sănătății, ea urmând a intra în dezbaterea Parlamentului.

Arafat a recunoscut că peste 60% dintre angajații din sănătate sunt nevaccinați, aici intrând și medici, asistente și infirmiere. Multe dintre cadrele medicale nevaccinate sunt și cele care, culmea!, activează în centrele de vaccinare.

Avem și de la Ambulanță, și de la SMURD, și de la ISU nevaccinați. Oricât am vorbit, oricât am sfătuit nu au vrut. Media celor vaccinați este un pic peste cea națională (n.r. un pic peste 30%). E o discuție la Ministerul Sănătății, vrem să introducem vaccinarea obligatorie prin lege, și pentru cadrele IGSU și pentru cei ai aviației, la alternativă cu testele.

Au ascultat doar de cei care spuneau de ce să nu se vaccineze. E o chestiune care trebuie prin lege, doar prin lege. Fie se vor vaccina, fie se vor testa”, a mai spus Arafat.

Întrebat care este mesajul său pentru parlamentari, Arafat a afirmat: ”Să treacă (proiectul de lege – n.r.), că avem nevoie de el, că nu se poate aşa”.

Vaccinul este pe gratis, testarea nu poate să fie pe gratis. Dacă nici astăzi, cu tot ce văd în jurul lor, nu se conving că au fost induşi în eroare (…) Cifrele sunt din ce în ce mai elocvente. Din vaccinaţi sub 2 la sută s-au infectat, iar din decese 93% sunt nevaccinaţi. Vaccinaţii care, din păcate decedează, fie sunt la vârste înaintate, cu comorbidităţi”, a mai declarat Arafat. Acesta a precizat că, dintre cei care decedează şi au certificate de vaccinare s-ar putea ca unii să fi avut certificate false.

Întrebat când ar trebui să avem o lege care să stabilească vaccinarea sau testarea periodică a unor categorii de angajaţi, Arafat a afirmat: „Este un răspuns clasic: Ieri. Nu mai este timp de aşteptat. Fie ei înţeleg că trebuie să meargă să se vaccineze, fie trebuie această lege că este obligatorie testarea”.

Cine este vinovat pentru eșecul campaniei de vaccinare

În plus, secretarul de stat în MAI a găsit vinovații pentru eșecul campaniei de vaccinare și refuzul românilor de a se imuniza împotriva coronavirusului.

Am început cu vaccinarea, eram în frunte, și acum suntem în spate. Au reușit alții, cu mecanismele lor, să convingă populația să nu se vaccineze. Sau, poate, unii au crezut că situația nu mai e gravă și au ascultat pe cei care au spus că pandemia e gata, s-a terminat, și nu s-au vaccinat”, a spus, vineri, Raed Arafat.

Printre cei care au transmis astfel de mesaje se numără președintele României, Klaus Iohannis, care a precizat că „la noi campania de vaccinare a fost un succes, noi practic am oprit pandemia”.

De asemenea, o parte din vină o are și premierul interimar Florin Cîțu, care a susținut că „am eliminat pandemia”. Pe 28 iunie, prim-ministrul României a spus că „aceasta este ținta vaccinării, aceea de a elimina pandemia, și ținta este atinsă”.