Radu Paraschivescu: ce povești nespuse ascund afacerile românești denumite Discret salon, Elegant salon sau Secret salon

Radu Paraschivescu 13/04/2018 | 14:17 Ştiri
Radu Paraschivescu: ce povești nespuse ascund afacerile românești denumite Discret salon, Elegant salon sau Secret salon

O lămurire, din capul locului. Dacă, vorba unui ministru „oaia este o statuie vie“, atunci să li se îngăduie şi obiectelor sau incintelor să aibă trăiri, impresii şi sentimente. Ba chiar să cultive un anumit fel de-a fi. Limba aproape română în care se exprimă astăzi unii a scos la rampă expresia „a fi fericit cu canapeaua“ (cumpărată, se înţelege, din magazin) în locul deja desuetei „a fi mulţumit de canapea“. Şi cum fericirea în cuplu presupune reciprocitate, se înţelege că şi canapeaua este fericită cu proprietarul. Or, dacă o canapea poate trăi într-o asemenea armonie sentimentală cu cel care se aşază pe ea, de ce n-ar putea un salon de coafură, de exemplu, să aibă la rândul lui manifestări pe care le credeam, ca nişte naivi, specifice oamenilor şi poate anumitor animale? De ce să trăim blocaţi în prejudecăţi şi în măsurători procustiene? De ce să nu admitem că lumea e mai complexă decât o percepem cu înţelegerea noastră limitată? Pe scurt, dacă o canapea e fericită, atunci poate şi salonul de coafură să aibă felul lui de-a fi. Şi de-a se purta.

Eugen + Lena (= Love). Bunăoară, în plin centrul Capitalei se găseşte, la parterul unui bloc, ceva care se cheamă Egoist salon. De unde vine denumirea? Poţi doar să presupui. O serie de afaceri private îşi iau numele din combinarea mai multor părţi din numele şi prenumele patronilor. Ai putea crede, astfel, că Egoist înseamnă Ecaterina şi Gogu Istrate. Nu de alta, dar stăruie în mintea multora denumirea Euglena SRL, care nu se ocupa, cum aţi crede, cu exportul de protozoare flagelate oval-­alungite de apă dulce şi care conţin cromatofori cu clorofilă, din categoria Euglena viridis, ci de motoarele de tractor John Deere, plus diverse acti­vi­tăţi nu neapărat conexe: import de utilaje agricole şi industriale la mâna a doua, import de piese de schimb, prestare de servicii cu excavator, mini­excavator, bobcat şi încăr­cător frontal etc.

În realitate, e foarte posibil ca Euglena să însemne Eugen + Lena (= Love), ceea ce arată cât e de uşor să te lansezi pe piste false. Căci tot o pistă falsă e şi speculaţia că Egoist ar însemna Ecaterina şi Gogu Istrate. În realitate, salonul de coafură din centru e egoist fiindcă ăsta e felul lui de-a fi: nu dă nimic nimănui, se gândeşte doar la el, are o atenţie patologică faţă de sine şi nu găseşte alt scop în viaţă decât satisfacerea propriilor interese. Băcănia de alături poate depune mărturie. A împins mai de mult uşa salonului şi a cerut ceva: o foarfecă, nişte spirt, o mătură, nu se mai ştie. Salonul a trimis-o la plimbare şi a făcut-o să murmure, la ieşire, „Bă, da’ egoist mai eşti“. Administratorul imobilului con­fir­mă situaţia şi susţine că salonul n-a acceptat niciodată să plătească măcar un sfert din între­ţi­nerea handicapatei de gradul 1 de la etajul trei, care abia dacă-şi mai poate plăti facturile. „Egoist salon“, a mârâit dezgustat administratorul şi poate că ăsta e de fapt motivul pentru care adjectivul stă înaintea substantivului pe firma cu litere uriaşe de la parterul blocului.

Dar Egoist salon – care, apropo, îşi răsfaţă clientela cu ceva care se cheamă „ojă semipermanentă“ (ha? cum adică?) – nu e singurul stabiliment antropomorfic de îngrijire a capelurii. Mai sunt destule: Discret salon, Elegant salon, Beauty Jovial salon şi chiar Secret salon. Acesta din urmă se promovează masiv în mediul online, ceea ce are ca efect contrazicerea propriei denumiri. Dacă vrei discreţie, nu te apuci să baţi toba.

Comentând la un moment dat o scenă din James Bond, Gary Oldman nu şi-a putut stăpâni ironia: „Vine un băiat ferchezuit şi se prezintă: sunt James Bond şi sunt agent secret. Păi dacă eşti atât de secret, de ce spui cum te cheamă şi ce faci?“ Aşa şi cu salonul în chestiune. Spre a nu mai vorbi despre nuanţa admirativă pe care o imprimă involuntar inversiunea dintre adjectiv şi substantiv denumirilor de mai sus. Când spui „Discret salon“, ai impresia că spui „Bun băiat“, după cum când spui „Elegant salon“ ţi se pare că spui „Genial regizor“. Sigur, campioana absolută a kitsch-ului identitar este, aici, Beauty Jovial salon, o ciulama anglo-română care nu spune nimănui nimic şi care pare gătită după reţeta care a pus cândva în galantarele limbii aproape române şi aberaţia „Naţional Arena“.

Ciufulici și frații săi. Ce diferenţă, totuşi, între vechiul Ciufulici (poz­naş şi sugestiv, deşi apărut pe vremea comunismu­lui) şi fraţii lui mai mari din tranziţia română. Pro­blema e că naşii au în conti­nuare mână liberă. E de aşteptat, aşadar, ca salonul saloanelor antropomorfice să se îmbogăţească în anii următori, în aşa fel încât prietenele, iubitele şi surorile noastre să poată beneficia de atenţie maximă la Pacifist salon, Extrovertit salon, Sentimental salon sau Altruist salon.

Aş adăuga şi Exoftalmic salon, dar mi-e că faceţi ochii mari. E cazul să surprindă o asemenea pervertire a onomasticii? Da, vor răspunde amnezicii sau cei neglijenţi faţă de istoria recentă. Nu, vor răspunde cei care ţin minte că, în numele libertăţii, părinţii au început, cu ani în urmă, să-şi boteze odraslele Trăbănţel, Umbreluţa, Viforaş, Expertiza, Arierata, Emergenza şi Parkinson. Egoişti părinţi cu discrete minţi.

 


FOTO: Mediafax

Prozator, traducător și jurnalist sportiv, Radu Paraschivescu a realizat emisiunea „Pastila de limbă” la Digi24.