Putin pregătește o nouă garnitură de lideri

Mimi Noel 20/10/2016 | 12:35 Global
Putin pregătește o nouă garnitură de lideri

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

După ce s-a aflat 16 ani la putere, Putin face schimbări în cercul apropiat doar pentru a-și consolida puterea în următorii zece ani.

Concret, liderul rus în vârstă de 64 de ani (împliniți pe 7 octombrie) își îndepărtează vechii aliați/loialiști și crește în jurul său o generație de tineri locotenenți, iar mulți dintre ei provin, ca el, din structurile de Securitate. Avantajul lor este că sunt suficient de tineri cât să nu fi avut alt stăpân până acum, prin urmare sunt cea mai bună alegere pentru Putin, care vrea să crească în jurul lui un nou lidership. Alesul va putea chiar să fie succesorul său, la un moment dat.

În interviul acordat pentru Bloomberg, Putin nu avea cum să spună răspicat că va candida pentru un nou mandat de șase ani în cadrul prezidențialelor din 2018 (deși cam tot establishmentul de la Kremlin este convins de acest lucru), dar a lăsat clar să se înțeleagă că are planuri pe termen lung. Le-a ordonat deja principalilor săi consilieri să vină cu un program electoral pentru un nou mandat. Care ar fi atributele-cheie pe care ar trebui să le aibă un posibil succesor când va veni vremea lui? „Cineva tânăr și totuși matur“, a fost singurul indiciu pe care Putin a fost de acord să-l facă public.

POPULARITATE PESTE 80%. După doi ani la rând în care prețul petrolului s-a prăbușit, iar economia rusă a suferit pierderi importante în materie de PIB, fapt care însă paradoxal nu a dus decât la o scădere mică la nivelul popularității de peste 80%, Putin vorbește despre stabilitate și evită cuvântul stagnare. Respinge ritos ideea că acțiunile îndrăznețe făcute în afara Rusiei – anexarea Crimeii sau incursiunile militare pe frontul din Siria – sunt o contrapunere de fapt a refuzului încăpățânat de a face reforme necesare pentru redresarea economiei ruse, schimbări pe care inclusiv consilierii săi i le recomandă. „În general, mergem în direcția bună“, apreciază liderul de la Kremlin.

Comparativ cu cei zece ani petrecuți până acum la putere, când prețul tot mai mare al barilului de țiței l-a ajutat să dubleze aproape economia Rusiei, ceea ce a atras după sine creșterea standardului de viață pentru rusul de rând și să-și consolideze puterea de la Kremlin, următorii zece ani, pentru care Putin se pregătește deja, se prefigurează ceva mai dificili în multe privințe. De altfel, economia rusească stagna chiar înainte de instituirea sancțiunilor internaționale și de prăbușirea prețului petrolului, ultimele două dându-i de fapt lovitura de grație.

În prezent, se pare că fiecare copeică contează. Chiar dacă Putin este cunoscut că nu-și abandonează cei mai loiali aliați, de data aceasta a început să-i scoată încet-încet din cercul de putere pe seniori. Primul pe listă a fost Vladimir Yakunin (68 de ani). Șeful companiei naționale de căi ferate, cel mai mare angajator al Rusiei, a fost retras în august, anul trecut. A urmat Viktor Ivanov (66 de ani), șeful poliției antidrog. Fără nicio legătură de rudenie cu acesta din urmă, în august anul acesta, a venit rândul fostului șef al Statului Major, Serghei Ivanov, de 63 de ani, ale cărui legături cu Putin datează din vremea în care erau colegi în KGB.

„Nu a mai rămas mai nimeni din vechiul politburo“, spune Olga Krișhtanovskaia, specializată pe elita de la Kremlin în cadrul Academiei Ruse de Științe. „Este o mare presiune pentru eficiență pentru că de aceasta depinde însăși supraviețuirea sistemului“, crede și Alexei Makarkin, director adjunct al centrului pentru tehnologii politice, o firmă de consultanță cu sediul în Moscova. „Scopul lui Putin este de a-și conserva poziția de țar pe termen lung, dar bazându-se de acum pe sânge proaspăt“, adăugă Makarkin.

TINERETUL LUI PUTIN. Este momentul în care Putin a început să aducă în primul eșalon al puterii de la Kremlin oficiali tineri, mulți dintre ei începându-și cariera chiar în mandatul său de președinte. Noul șef al Statului Major, Anton Vaino, are 44 de ani și a început ca șef de protocol în 2002. Foști bodyguarzi au fost puși guvernatori, pentru a le da șansa să capete o oarecare experiență politică.

Unul dintre ei, Alexei Dyumin (44 de ani) a stat ani la rând alături de președinte, gata oricând să încaseze un glonț în locul șefului său pentru a-l salva. Unii spun că între Putin și Dyumin ar fi o relație specială, președintele considerându-l unul dintre cei mai de încredere și loiali oameni ai săi, astfel că i-a dat viteză din punct de vedere politic după ce, mai întâi, l-a propulsat ca adjunct al ministrului Apărării. Întrebat în legătură cu promovarea meteorică în politică a lui Dyumin și a altora ca el, Putin a răspuns: „Cel mai important este să fie persoana potrivită, să-și dorească și să fie capabilă să se dezvolte, evident să vrea să-și servească patria. Dacă-și dorește asta și văd că persoana respectivă are potențial, atunci de ce să nu-i dau șansa să o facă?“

Noua generație este promovată și propulsată în inima sistemului controlat de stat pe care Putin l-a construit. Și dacă seniorii din cercul actual de putere au avut anvergura necesară să-l mai provoace în privat din când în când pe țar, tinerii oficiali îi datorează întreaga carieră. Iar Putin știe bine asta.

Aducerea lor la putere nu este însă de bun augur pentru economie, care are nevoie de descentralizare, stimularea mediului privat de business, reducerea cheltuielilor publice etc. Sunt măsuri pe care țarul le-a acceptat doar în discursurile publice. Mai mult, ține să sublinieze că ce a fost mai greu în această recesiune a trecut. Este motivul pentru care mai toți analiștii previzionează că tot ce poate spera Rusia în următorii ani este o creștere economică de cel mult 1,5%, insuficientă însă pentru a rămâne în topul marilor puteri economice.

RECORD POSTBELIC. Fostul ministru de finanțe, Alexei Kudrin, consilier și azi al lui Putin, a avertizat anul trecut că stagnarea economică prelungită va diminua contribuția Rusiei la PIB-ul global până la cel mai mic nivel din ultimii douăzeci de ani, ceea ce ar anula practic toate câștigurile obținute sub mandatul lui Putin.

Dar, deocamdată, această situație pare să nu-i amenințe domnia. Chiar dacă sondajele au detectat o scădere a susținerii de care se bucură guvernul și partidul de guvernământ, în ciuda controlului strict asupra presei antiguvernamentale exercitat de Kremlin, poziția dominantă de care se bucură țarul rămâne incontestabilă, după cum apreciază și consultantul politic Evgheni Mincenko. În condițiile în care nu are probleme de sănătate vizibile sau vreo amenințare politică, Putin va putea rămâne la cârma Rusiei mult timp de acum înainte, adaugă consultantul moscovit.

Pe de o parte, realegerea sa în 2018 va amâna pentru 2024 (termenul următoarelor alegeri prezidențiale) orice discuție despre cine îi va succeda la putere, iar pe de alta, va dărâma și recordul postbelic în materie de ani petrecuți la putere deținut de liderul sovietic Leonid Brejnev – în mod similar, și în timpul mandatului acestuia din urmă, Rusia a fost marcată sever de stagnare economică.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Șeful Gazprom, de neatins. Întinerirea sistemului de la Kremlin se face selectiv” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text]PROMOVARE. Deocamdată însă, Putin nu a trecut la o întinerire a întregului cerc de putere. Au rămas încă în pozițiile de top o parte dintre vechii săi parteneri de putere, ba unul chiar a fost recent promovat. Putin nu are decât cuvinte de laudă, de pildă, pentru Alexei Miller (54 de ani), șeful gigantului Gazprom, companie controlată de stat care a pierdut 80% din valoarea de piață.

PUTIN DIXIT. „Nu ne deranjează absolut deloc“, afirmă Putin despre prăbușirea cu pricina. „Știm ce înseamnă Gazprom, cât valorează și cât va valora în următorii ani“. Reamintim că, în 2001, Putin l-a numit CEO al Gazprom pe Alexei Miller, fostul său asociat în Sankt Petersburg, în anii ’90.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


 

Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Ilya Arkhipov, Henry Meyer și Gregory White; traducere: Mimi Noel

FOTO copertă: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.