Ştiri

Putin instaurează legea marţială în cele patru teritorii ucrainene anexate de Rusia

UPDATE. Camera superioară a Parlamentului Rusiei, Consiliul Federaţiei, a aprobat decretul prezidenţial ce instituie legea marţială în patru noi regiuni, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri să se instaureze legea marţială în cele patru teritorii ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – pe care le-a anexat la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP, citată de News.ro.

Liderul de la Kremlin a anunţat această măsură în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus, difuzat în direct la televiziune.

Kremlinul a publicat apoi un decret în care se arată că legea marţială intră în vigoare în cele patru teritorii ucrainene anexate începând de joi, de la miezul nopţii.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse [regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie]. Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației și Duma de Stat”, a declarat Putin. El a pretins că în aceste teritorii „înainte de a se alătura Rusiei, a existat un regim de lege marțială”.

„Au intrat în vigoare legile constituționale privind admiterea a patru noi regiuni în Federația Rusă. Regimul de la Kiev, după cum știți, a refuzat să recunoască voința și alegerea poporului, respinge orice propunere de negociere. Dimpotrivă, bombardamentele continuă. Mor civili”, susține președintele rus, citat de Interfax.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini de anvergură foarte dificile pentru a asigura securitatea și viitorul sigur al Rusiei, pentru a ne proteja poporul. Cei care se află pe linia frontului sau care se antrenează în poligoanele de tragere și în centrele de pregătire ar trebui să simtă sprijinul nostru și să știe că au în spate țara noastră măreață și poporul nostru unit”, a afirmat Putin.

El a anunțat, de asemenea, puteri suplimentare de urgență pentru șefii tuturor regiunilor din Rusia, dar nu a oferit detalii.

„În situația actuală, consider că este necesar să acord puteri suplimentare șefilor tuturor regiunilor din Rusia”, a mai adăugat liderul rus.

Liderul de la Kremlin, amintind de aruncarea în aer a podului din Crimeea, a spus că serviciile speciale rusești „au reprimat atacuri teroriste în alte regiuni ale Rusiei, inclusiv arestări în masă de persoane, împotriva instalațiilor de transport și energetice”. „Aș dori să subliniez acest lucru în legătură cu instalațiile nucleare”, a adăugat el.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies