VIDEO Vladimir Putin a depus jurământul pentru al patrulea mandat. Cum a decurs ceremonia

Sebastian Popescu 07/05/2018 | 17:51 Ştiri
VIDEO Vladimir Putin a depus jurământul pentru al patrulea mandat. Cum a decurs ceremonia

Vladimir Putin (65 de ani) a depus luni jurământul pentru al patrulea mandat de șase ani ca preşedinte al Rusiei, după ce a petrecut 18 ani la conducerea ţării, ca şef de stat de sau de guvern.

„Consider drept datoria mea şi sensul vieţii mele să fac tot ceea ce pot pentru Rusia, pentru prezentul şi pentru viitorul ei”, a declarat el după ce a depus jurământul, cu mâna pe Constituţie, într-o ceremonie la Kremlin, potrivit News.ro.

Citește și: VIDEO La zece zile după ce l-au reales președinte, rușii cer demisia lui Vladimir Putin după incendiul în care au murit 64 de persoane

„Voi face totul pentru a creşte puterea, prosperitate şi glora Rusiei”, a dat asigurări Putin, în faţa deputaţilor, senatorilor şi personalităţilor din lumea culturală rusă reunite la Kremlin.

El a mulţumit poporului rus pentru „susţinerea sinceră”, apreciind că acest lucru este „important nu doar pentru apărarea poziţiilor noastre pe scena internaţională, ci şi pentru (…) schimbări pozitive profunde în interiorul ţării”.

Ceremonia de învestire a fost precedată de o serie de proteste anti-Putin, ce au avut loc sâmbătă în mai multe orașe din Rusia, la apelul Aleksei Navalnîi, un aprig contestatar al Kremlinului Peste 1.500 de oameni au fost arestați în timpul protestelor, inclusiv a lui Navalnîi, eliberat însă la scurt timp după aceea..

Acesta este al doilea mandat consecutiv la conducerea țării pentru Putin, iar Constituția îl împiedică să candideze la următoarele alegeri, din 2024. Existau însă zvonuri că acesta ar vrea să modifice legislația, astfel încât să poată să rămână în continuare în fruntea Rusiei.

Citește și: Aproximativ 100 de membri ai Congresului SUA, nevoiți să locuiască în propriile birouri. Care este motivul

Întrebat în seara realegerii despre o eventuală candidatură după acest mandat, el a răspuns „probabil că glumiţi. Ce să fac? Să rămân aici până fac 100 de ani? Nu”.

Vladimir Putin a fost reales în fucția de președinte în martie, când a fost votat de peste 76% din rușii care au mers la urne. Cota sa de popularitate este în creștere comparativ cu procentul obținut în 2012, când 64% din alegători l-au votat. Putin s-a impus mai mult ca niciodată drept cel mai puternic om din Rusia, pe care a repus-o în primul rând pe scena internaţională, cu preţul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul.

Preşedintele rus l-a propus luni, din nou, în funcţia de premier pe Dmitri Medvedev. Preşedinte al Rusiei din 2008 în 2012, după ce a fost prim-vicepreşedinte, Medvedev a ocupat ulteior postul de premier, din 2012 în 2018. Medvedev, în vârstă de 52 de ani, jurist de formare, a ocupat în ultimul său mandat un loc tot mai marginal – limitat la chestiuni tehnice, mai scrie News.ro.

Citește și: Cresc ratele la bancă. ROBOR urcă la maximul ultimilor patru ani

Putin a preluat președinția, pentru prima dată, în 2000 , când l-a succedat pe mentorul său, Boris Elțin. În primele sale mandate a reușit să neutralizeze puterea oligarhilor, care au acumulat o influență vastă în anii 1990, a restabilit controlul de stat asupra televiziunii și a restabilit numirea directă a liderilor regionali, potrivit publicației „The Economist”.

După două mandate în care a reușit să își consolideze poziția în fruntea Rusiei, Consituția nu i-a mai permis lui Putin să candideze și pentru al treilea termen consecutiv. El a rămas, însă, la putere și a preluat funcția de prim-ministru în 2008, după ce l-a împins în funcția de președinte pe Dmitri Medvedev, mâna sa dreaptă, care a servit ca premier în toate mandatele lui Putin.


Foto: Mediafax