Putin ameninţă Ucraina cu noi bombardamente asupra infrastructurii energetice

Elena Marinescu 08/12/2022 | 18:55 Ştiri
Putin ameninţă Ucraina cu noi bombardamente asupra infrastructurii energetice

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeei.

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeei? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus, n.r.)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Vladimir Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.

Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă pro-rusă Doneţk, Putin a acuzat Ucraina de un „act de genocid”. El le-a reproşat de asemenea politicienilor occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni. În schimb, „când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a ironizat liderul de la Kremlin.
După explozia ce a avariat podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată, explozie atribuită de Moscova unui sabotaj ucrainean, a urmat de o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete ce au ţintit infrastructurile energetice ucrainene, provocând întreruperi în furnizarea energiei şi apei în plină iarnă, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres. Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus demonstrativ un autoturism pe acest pod.