Putin a convocat Consiliul de Securitate. Sisteme de rachete antiaeriene, instalate pe clădirile din Moscova

Elena Marinescu 20/01/2023 | 18:40 Ştiri
Putin a convocat Consiliul de Securitate. Sisteme de rachete antiaeriene, instalate pe clădirile din Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre situaţia campaniei militare în Ucraina, în timp ce NATO şi ţările din Grupul de contact pentru Ucraina discută despre asistenţa militară pentru Kiev la baza americană Ramstein din Germania.

„În cadrul reuniunii a avut loc un schimb de opinii cu privire la operaţiunea militară specială. Ministrul apărării Serghei Şoigu i-a informat pe participanţi cu privire la vizita sa la statul major al operaţiunii la începutul săptămânii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a da detalii.

Peskov a precizat că Vladimir Putin i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate despre recentele sale convorbiri telefonice cu lideri străini. De asemenea, „au fost discutate probleme actuale de pe agenda socială şi economică”, a mai spus el.

Sisteme de rachete antiaeriene Panţîr-S1, instalate pe clădirile din Moscova

În acelaşi timp, după cum relatează Ukrainska Pravda, potrivit Agerpres, sisteme de rachete antiaeriene Panţîr-S1 au fost instalate nu doar pe clădiri oficiale din Moscova, ci şi în apropierea reşedinţei preşedintelui Vladimir Putin din Novo-Ogariovo, o suburbie a capitalei ruse. Un astfel de sistem a fost observat la 10 km de reşedinţa oficială a liderului rus din afara Moscovei, conform publicaţiei menţionate.

Joi seara, potrivit site-ului independent de ştiri rusesc Meduza, au început să apără pe reţelele de social media înregistrări video cu sisteme de apărare antiaeriană pe acoperişurile unor clădiri şi spaţii din Moscova. Împreună cu instalaţia din apropierea reşedinţei preşedintelui rus, sunt cunoscute cel puţin cinci locuri în care au fost amplasate astfel de sisteme.

Canalele ruse Telegram, precum şi experţi occidentali de la OSINT (Open Source Intelligence – Intelligence din surse deschise) au publicat imagini cu clădirea Ministerului rus al Apărării, în timp ce pe acoperiş era instalat un sistem Panţîr-S1. În plus, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu sisteme de rachete antiaeriene S-400 instalate în zona parcului naţional Losinîi Ostrov şi pe terenul Academiei Agricole Timiriazev din Moscova.