Puterea medie de cumpărare a românilor a depășit anul trecut 4.100 de euro

Cristina Dobreanu 18/01/2017 | 12:48 Ştiri
Puterea medie de cumpărare a românilor a depășit anul trecut 4.100 de euro

Cu o putere medie de cumpărare la nivelul anului trecut de 4.181 de euro, România ocupă locul 33 într-un clasament care ia în calcul 42 de țări europene, realizat de GfK.

La nivel european, locul ocupat în 2016 de România este același pe care l-a avut și în anul anterior, arată studiul GfK „Puterea de cumpărare în Europa 2016″. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În contextul în care europenii înregistrează o putere de cumpărare pe persoană în ușoară creștere în 2016, comparativ cu anul trecut, și România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor față de 2015.

Cea mai mare putere medie de cumpărare o găsim în Liechtenstein (63.011 de euro), Elveția (42.300 de euro) și Luxemburg (30.248 de euro). În coada clasamentului se află locuitorii din Ucraina care au doar a opta parte din puterea medie de cumpărare a locuitorilor Liechtensteinului.

Conform studiului GfK, un total de aproximativ 9.180 miliarde de euro este suma disponibilă consumatorilor europeni în 2016 pentru cheltuieli și economisire. Acest lucru corespunde unei puteri medii de cumpărare pe locuitor de 13.672 de euro pentru cele 42 de țări analizate, ceea ce reprezintă o creștere nominală de aproximativ 0,3%.

Creșterea scăzută a puterii de cumpărare medie la nivel european se datorează în principal efectelor cursului de schimb și stagnării ratelor de creștere în unele dintre cele mai mari țări. Cu toate acestea, multe țări au rate de creștere de peste 5 procente, inclusiv Islanda, Bulgaria, România, Estonia, Cehia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Malta, Slovacia, Luxemburg și Letonia.

GfKPutereadeCumparareEuropa2016

În ceea ce privește locuitorii României, potrivit studiului, bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50% peste media pe țară. Această cifră plasează locuitorii Capitalei la aproximativ același nivel cu locuitorii din Polonia (care ocupă locul 29 în Europa).

În România, județele aflate în top 10 sunt singurele cu o putere de cumpărare peste media națională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. Cel mai aproape de medie este județul Alba cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, ceea ce plasează Alba pe locul 11 în clasament.

Județul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de județe din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe țară și la aproximativ același nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (plasate pe poziția 35, respectiv 36 în Europa).

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.